Fratele mai mare, gelos pe bebe? Aşa îi apropii
Când într-o familie apare un al doilea copil, fratele mai mare îşi va simţi statutul de „privilegiat” în pericol. Şi altcineva va primi, de acum, atenţia şi dragostea părinţilor lui. Automat va apărea gelozia. Doar în priceperea părinţilor stă „arta” de a-i spulbera neliniştea şi de a-l face să se simtă la fel de iubit.
Psihologul Click!, Mihaela Vintilă, te sfătuieşte să-l pregăteşti din timp pe fratele mai mare pentru venirea frăţiorului. Îi spui că el creşte în burtica mamei, ca va veni pe lume etc.
Este evident că un bebeluş te va solicita mult, va avea nevoie de atenţia ta permanentă. Îţi va fi greu să te ocup şi de cel mare la fel ca înainte. Automat, el se va simţi neglijat, va deveni gelos. „Pentru o proaspătă mămică, timpul e foarte preţios. Nu mai ştii cum să te împarţi între cei doi copii şi treburile casnice. Dacă nu faci faţă, cere ajutor - unei bunici, unei bone, sau cel mai bine soţului", spune psihologul.
Ca să nu apară gelozia fratelui mai mare, cel mai bun sfat este să încerci, pe cât posibil, să nu-l laşi să simtă vreo diferenţă în acordarea atenţiei tale. Respectă-i în continuare ritualurile, tabieturile, joacă-te cu el pe cât posibil ca înainte. Dacă simte că e mai puţin iubit, mai puţin lăudat, valorizat, apar frustrările, invidia şi chiar agresivitatea.
Plânsetele bebeluşului pot fi deranjante pentru un copil de 3-6 ani, care nu înţelege de ce îi e tulburată liniştea. Explică-i de ce plânge frăţiorul şi încercaţi să-l liniştiţi împreună.
Nu-i spune că el e „mai mare", că trebuie să fie mai înţelegător, mai responsabil. În felul acesta, îi anulezi copilăria.
Evită tratamentele preferenţiale, nu-i arăta unuia că-l iubeşti mai puţin decât pe celălalt, nu-l proteja mai mult pe cel mic. Şi fratele mai mare e tot copil, şi el are nevoie de afecţiune şi protecţie.
Implică-l în toate acţiunile de îngrijire ale bebeluşului (baie, hrană), dar fără să-l obligi. Dacă o ia ca pe un joc şi îi va face plăcere, va ajunge, din instinct, să-şi iubească fratele şi îşi va asuma rolul de protector al celui mic. În plus, se va bucura că e util, cuminte şi face fapte bune.
Gelozia fratelui mai mare poate apărea la orice vârstă. Însă cu cât e mai mare, cu atât va fi mai puternică şi-l va accepta mai greu pe cel mic. Motivul - are alte orientări, alte preocupări, se va simţi deranjat. Ideal este ca fraţii să fie de vârste cât mai apropiate.