Gabriela Firea a descoperit problemele Capitalei după doi ani în funcția de primar general și propune soluții

Ultima actualizare:

    Pentru a obține cei 450 de lei, familiile trebuie să aibă un venit pe membru de familie sub 1900 de lei
Pentru a obține cei 450 de lei, familiile trebuie să aibă un venit pe membru de familie sub 1900 de lei

Azile pentru bătrâni în fiecare sector, toate străzile vor avea asfalt și utilități, ajutoare pentru rechizite și ghiozdane pentru copii nevoiași, locuri de muncă pentru tineri și o”bancă”de alimente ieftine. Nu este ziua păcălelilor, sunt câteva dintre proiectele propuse joi,”Parlamentului”Capitalei, de primarul general Gabriela Firea, la doi ani de la preluarea mandatului.

450 de lei. Acesta este ajutorul pe care Gabriela Firea vrea să îl acorde de la bugetul local, copiilor cu vârsta între 6 și 14 ani pentru achiziționarea de rechizite, cărți și ghiozdane necesare școlii. Este vorba de o inițiativă prin care primarul general încearcă prevenirea abandonului școlar. Banii vor fi virați sub formă de decont, prin virament bancar pe baza unui dosar întocmit de părinții sau reprezentanții legali ai copilului beneficiar. Copilul îi va primi o singură dată pe an. Dosarul pentru obținerea banilor se va trimite doar prin poștă și va conține: o cerere tip, copii după certificatul de naștere al copilului (dacă are vârsta până în 14 ani), buletinul copilului (dacă are peste 14 ani),  actele deidentitate ale părinților, adeverință emisă de șțcoală unde invață copilul, adeverință de venit a părinților, dovada plății articolelor pentru care se solicit decontul și în sfârșit dar nu cel din urmă, certificatul emis de Direcția de Taxe de sector, prin care să se dovedească lipsa datoriilor la bugetul local. Pentru a obține ajutorul de 450 de lei pentru rechizitele, manualele și ghiozdanul copilului, fiecare dintre părinți nu trebuie să aibă venitul mai mare de 1900 de lei.

Pe strada Avionului din sectorul 1, bucureștenii locuiesc în blocuri nou nouțe dar în condiții de Ev Mediu
Pe strada Avionului din sectorul 1, bucureștenii locuiesc în blocuri nou nouțe dar în condiții de Ev Mediu

Străzi asfaltate și cu utilități

”Nicio stradă neasfaltată și fără utilități”. Este programul propus Consiliului General al Capitalei de Gabriela Firea, pentru a scăpa cel mai mare oraș al țării de ulițe cu apă la cișmea și fără canalizare. Programul este pe o perioadă nedefinită și începe cu crearea unei comisii care va inventaria străzile de pământ din oraș, deși se știe câte sunt: aproximativ 200. În multe cazuri, bucureștenii care locuiesc în aceste zone au făcut de ani buni, potecă spre sediile primăriilor pentru a cere două lucruri minime pentru secolul XXI: asfalt, apă și canal. Gabrielei Firea i-au trebuit doi ani de mandate pentru a propune un astfel de proiect.

Azile pentru bătrâni

Reţeaua Metropolitană "Asistenţă pentru Seniori - Respect pentru vârsta a treia”este un alt proiect al Municipalității și prevede ca în fiecare sector să se construiască câte un nou cămin-azil medical pentru persoanele vârstnice. Potrivit datelor statistice furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în 2017, erau înregistrate 425.782 de persoane cu vârsta peste 60 de ani, reprezentând 22% din totalul populaţiei din cel mai mare oraș al țării.

Singurul loc din București unde persoanele vârstnice sunt îngrijite la standarde europene este căminul Nicolae Cajal
Singurul loc din București unde persoanele vârstnice sunt îngrijite la standarde europene este căminul Nicolae Cajal

Conform municipalităţii, încă nu se știe unde vor fi amenajate spațiile, dar companiile municipale Imobiliară Bucureşti S.A. şi Medicală Bucureşti S.A au primit sarcina de a le găsi și mobila. În proiectul supus joi aprobării consilierilor municipali, se afirmă că potrivit datelor oficiale, există 9.520 de persoane vârstnice cu dizabilităţi, acestea reprezentând grupa cu cel mai înalt risc de dependenţă. În prezent, la nivelul orașului există doar un așezământ dedicat persoanelor vârstnice și care respectă normele UE, respectiv căminul “Academician Nicolae Cajal”din zona Unirii. Acolo se asigură servicii comunitare pentru 80 de pensionari.

”Banca”de alimente

Un alt proiect de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Capitalei de joi, 23 august își propune realizarea unei”bănci”de alimente, dotată cu o catină social, un centru de asistență mamă-copil, proiect unic în țară. Cele trei investiții vor fi realizate din fonduri ale bugetului local, prin transformarea unui complex de clădiri situate la intersecția Aleea Erou George Stanciu nr 12-str. Mihail Sebastian nr 130-134 din sectorul 5. Este vorba de un proiect unic în țară, care va fi gata în 12 luni. Potrivit proiectului inițiat de Gabriela Firea,”banca”de alimente va prelua toate produsele ne vandabile, donate de către producătorii din industria alimentară și retailerii din domeniu și le va distribui ONG-urilor sau direct celor în nevoie. Potrivit Primăriei Capitalei, autoritățile din sectorul 4 desfășoară în prezent un proiect pilot pentru a se vedea ce plusurile și minusurile inițiativei.

Locuri de muncă pentru tineri

În sfârșit, pe lista suspusă aprobării consilierilor este și programul”București, orașul tinerilor activi”. Acesta își propune să găsească locuri de muncă sau să pregătească în meserii căutate pe piața muncii, tineri cu vârsta între 18 și 35 de ani. Totul bineânțeles, plătit de la bugetul local.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Răzvan și Irina Fodor jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net