Gerul ne «arde» la buzunare! + 25% factura de căldură

Ultima actualizare:

Consumul de căldură în această perioadă va creşte facturile la încălzire cu circa 25%.

Acum, românii nu mai pun un pulover pe ei, ci s-ar putea să fie nevoiţi să-l vândă pe cel pe care-l au ca să facă rost de bani pentru întreţinere. Cei mai panicaţi sunt consumatorii din Constanţa, care au cel mai mare cost al gigacaloriei: 338 de lei, dublu faţă de anul trecut. Aşa au ajus constănţenii să plătească 800 de lei încălzirea la trei camere, în luna decembrie. Totul se întâmplă ca urmare a desfiinţării subvenţiilor de la primărei.

Constănţenii nu sunt singurii care au motive de îngrijorare. În Oradea, cititorii Click! au semnalat facturi uriaşe pe luna noiembrie (400 de lei căldura la două camere). Un tânăr din Piteşti ni se plângea că a plătit 300 de lei la garsonieră, tot pe luna noiembrie.

Vestea proastă este că în luna ianuarie, când temperatura medie pe ţară a fost de - 3,3 grade Celsius, consumul de căldură a fost şi mai mare.

Facturile vor creşte aşadar cu 18-20%. În Bucureşti, diferenţa de temperatură dintre luna decembrie a anului trecut şi luna ianuarie a acestui an e de circa patru grade.

„În decembrie 2011, temperatura medie exterioară în Bucureşri a fost + 3,3 grade Celsius. În ianuarie, valoarea medie a coborât la - 0,7 grade Celsius, ceea ce înseamnă că a fost nevoie de mai mult agent termic pentru încălzirea locuinţelor. Facturile vor creşte cu până la 25% din această cauză", ne-a spus Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari „Habitat".

Flash Iarnă

Cod portocaliu. Avertizarea se menţine şi pentru astăzi, în majoritatea judeţelor. Temperaturile au coborât până la minus 27 de grade azi-noapte, în centrul ţării, iar azi la prânz vor fi negative. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -14 şi -4 grade, iar cele minime de la noapte, între -20 şi -10 grade. Va ninge în sud-vestul şi sudul ţării şi pe arii restrânse în rest. Vineri seară va ninge  în toată ţara. În Dobrogea, precipitaţiile se vor transforma în lapoviţă sau ploaie şi se va depune polei. -33 de grade la Întorsura Buzăului. A fost înregistrată cea mai mică temperatură din această iarnă, minus 33 de grade, ieri, la Întorsura Buzăului, judeţul Covasna. La Braşov, ieri noapte au fost minus 25 de grade, iar în Capitală termometrul a indicat minus 23 de grade. Este a cincea zi consecutiv cu valori sub minus 26 de grade în judeţul Covasna. Ieri dimineaţă, la Miercurea Ciuc au fost minus 27 de grade.Au sfârşit îngheţaţi. Creşte numărul deceselor pe stradă. De când a început urgia, au murit 14 persoane fără adăpost, cele mai multe ieri. Ministerul Sănătăţii comunica şase decese ieri, iar alţi 346 au fost adunaţi de pe stradă şi duşi la adăpost sau la spital.

50 de Bucureşteni zilnic la “urgenţă”. Zilnic, 50 de persoane cad, în medie, pe gheaţă. Numărul solicitărilor la SMURD a crescut de la o zi la alta. Dintre acestea, 10% rămân internate cu fracturi de gravitate diferită. Ceilalţi, au preferat să cheme ambulanţa şi să fie trataţi la domiciliu.

Un puşti de 13 ani a murit la săniuş. Tragedie într-o familie din satul sucevean Bosanci. Unul din cei şapte copii ai unei familii şi-a pierdut viaţa ieri seară, fără ca nimeni să-l poată ajuta.

Nenorocirea s-a petrecut în jurul orei 20.00, în timp ce băiatul se afla la săniuş cu alţi prieteni. Băiatul, Adi Gavrilovici, elev în clasa a VII-a, a încercat să evite o altă sanie şi s-a izbit direct într-un cap de pod. S-a ridicat pentru câteva secunde și l-a strigat pe vărul său, însă a căzut apoi ca secerat.

Atenţie, iarna consumi cu 10-15% mai mult carburant!

Dacă circuli cu maşina pe zăpadă, gheaţă sau polei, vei scoate mai mulţi bani din buzunar pentru combustibil. Anvelopele rulează în gol, maşina trage mai greu, iar consumul creşte şi cu până la 10-15%. Stelian Culcescu, directorul unui service din Bucureşti, ne spune cum să circulăm cu maşina pentru a face economie.

Verifică presiunea cauciucurilor - cu cât presiunea este mai scăzută, cu atât creşte consumul de carburant. Presiunea se verifică periodic, cel puţin o dată pe lună.

Foloseşte treptele de viteză optime - există şoferi care merg cu 50-60 km/oră în viteza a cincea. Greşit! Maşina consumă mai mult atunci când este subturată sau supraturată.

Schimbă filtrul de aer - un filtru murdar restricţionează circulaţia aerului în motor, ceea ce dăunează economiei de carburant.

Foloseşte o viteză constantă - vei schimba mai rar treptele de viteză şi vei reduce consumul.

Nu porni cu scârţâit de roţi - astfel creşte consumul maşinii. Încearcă să demarezi uşor, accelerând moderat. Cu cât autoturismul este supus efortului, cu atât va “mânca” mai mult carburant.

 Reglează motorul la un service auto.

 Roagă un mecanic să verifice bujiile şi injectoarele.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net