Gheorghe Mărmureanu: «Urmează un cutremur foarte adânc» Ce zone ar putea fi afectate
«Eu am spus că urmează acum un cutremur foarte adânc. Aşa rezultă din analizele noastre. Poate să fie tip '40 sau poate să fie tip 1802», a spus el, făcând referire la cutremurele devastatoare care au avut loc în Vrancea, în 1940 şi 1802.
Atunci seismele s-au produs la adâncimea de 150 de kilometri şi au avut magnitudinea de 7,7 grade, respectiv 7,9 grade pe scara Richter.
Cât despre zonele de risc în cazul unui astfel de seism, Mărmureanu a adăugat: «În acest caz, Moldova apare, Basarabia, Chişinău, Odessa. În România, este vorba despre Focşani, Bacău, mai puţin Iaşiul. Bucureştiul va fi mai puţin, din punctul meu de vedere. Asta v-o spun că inginer constructor. (...) Galaţi, Tulcea... Putem avea cutremure până în 7, am spus-o oricând, cel puţin în ultimii cinci-şase ani. Un cutremur poate fi în orice zi, în orice noapte. Un cutremur de până în 7 şi chiar 7 nu produce pierderi de vieţi omeneşti şi nici de bunuri materiale», a mai spus prof. Gheorghe Mărmureanu.
„În momentul în care apare primul semnal în Vrancea, datorită unui soft foarte sofisticat am reuşit ca în patru secunde să ştim magnitudinea. Dacă magnitudinea e mai mare de şapte sunt probleme. Spre exemplu, dacă până în 32 de secunde nu am avertizat, veţi simţi mişcarea pământului. Am avut un proiect de cross-border cu Bulgaria, am implementat un sistem prin STS, şi am construit un sistem pe masa fiecărui judeţ şi ofiţerul dacă vede culoarea verde înseamnă că e până în şapte“, a mai declarat profesorul Mărmureanu.
Declaraţiile lui Mărmureanu vin în contextu în care un cutremur moderat cu magnitudinea de circa 5,5 grade pe scara Richter s-a produs în dimineaţa zilei de duminică, 6 octombrie, în regiunea Vrancea, la ora locală 4:37.