Grevă spontană la CFR din cauza înghețării salariilor. Cum circulă trenurile
Angajații CFR care se ocupă cu repararea locomotivelor au declanșat luni dimineața o grevă spontană, nemulțumiți de înghețarea salariilor. Liderul sindicaliștilor susține că, dacă protestul continuă, nu vor mai fi condiții pentru a asigura transportul feroviar.
În Gara de Nord, niciun tren nu a mai plecat și nici nu a mai sosit luni dimineață, întârzierile ajungând la peste 120 de minute. Situații similare sunt și în alte gări. Alte trenuri au oprit direct pe traseu, unii dintre călători au coborât și au încercat să meargă pe jos.
Directorul CFR, Ion Simu, a declarat într-o conferință de presă că sunt 109 trenuri afectate luni de greva spontană de la CFR. Acesta a precizat că în 54 de stații activitatea este oprită. „Nu este o grevă, este un protest spontan ilegal”, a spus Simu.
Trenurile care ajung sau pleacă din Gara de Nord înregistrează luni întârzieri de sute de minute, pe fondul protestelor feroviarilor.
Un tren Târgu Jiu – Bucureşti are o întârziere de trei ore. Două trenuri care urmau să plece din Gara de Nord către Aeroportul Henri Coandă, respectiv Constanţa înregistrează întârzieri de câte 150 de minute. Alte patru trenuri, care urmau să ajungă la Ruse, Suceava, Braşov au întârzieri de 100 de minute fiecare. Întârzieri între 15 minute şi 50 de minute înregistrează şi trenuri către Ploieşti Sud, Iaşi, Piteşti, Craiova şi Constanţa.
Liderul sindicaliștilor Rodrigo Maxim spune că 1.500 de lucrători din toată țara participă la protest, dar și alți angajați CFR sunt nemulțumiți și așteaptă negocierile cu Ministerul Transporturilor.
Sindicaliștii cer o majorare a salariilor de 35% pentru această categorie de personal. Majorarea ar fi prevăzută în Statutul Feroviarului, însă Guvernul a amânat aplicarea legii.
"Cei intrați în grevă au salariul minim, nu înțeleg de ce oameni calificați nu pot să își mai asigure existența. Toate prețurile au crescut, facturile cresc, iar ei nu mai au cu ce să le plătească. Toți CFR-iștii sunt în unități între 8.00 și 10.00, așteaptă un comunicat de la ministrul Transporturilor, în care să li se explice de ce s-a abandonat transportul feroviar în România. Peste tot, în UE, în 201, țările s-au lăudat cu infrastructură modernă și cu trenuri noi care circulă cu viteză. La noi trebuie schimbate o treime din trenuri și proiecte pentru celelalte două treimi și nu s-a făcut nimic", a declarat liderul sindical, citat de Digi24.
Momentan trenurile circulă după orarul normal, dar dacă protestul continuă, nu vor mai fi condiții pentru transportul feroviar, declara liderul sindical în cursul dimineții.
Reacția ministrului Sorin Grindeanu la greva spontană de la CFR
Ministrul Sorin Grindeanu a transmis, prin intermediul unei postări pe Facebook, că este deschis la discuții. Ministrul Transporturilor a subliniat, în același timp, că CFR Infrastructură, CFR Călători sau CFR Marfă, trebuie să treacă printr-un "proces de eficientizare economică, în acord cu PNRR”.
"Este evident că sunt Companii în dificultate. Asta este realitatea și nu trebuie să o ascundem.
Anul viitor toate Companiile, fie că vorbim despre CFR Infrastructură, fie că vorbim despre CFR Călători sau CFR Marfă, trebuie să treacă printr-un proces de eficientizare economică. Și asta în acord cu prevederile PNRR.
Sunt deschis la dialog, dar bazat pe argumente economice sustenabile, și nu pe poziții de forță. Bineînțeles că dialogul va continua până la găsirea celor mai bune soluții. Toate modurile de transport sunt prioritare pentru mine. Asta le-am transmis astăzi și celor de la CFR", susține Sorin Grindeanu.