Grevă STB. Tribunalul Bucureşti a decis ca protestul să fie suspendat

Ultima actualizare:

Oraşul Bucureşti este paralizat joi, 20 ianuarie, de o grevă a anagajaţilor STB. Şoferii de trolebuze şi tramvaie sunt nemulţumiţi de salariile pe care le prinesc şi de faptul că unele posturi ar urma să fie desfinţate. Tribunalul Bucureşti a decis ca protestul să fie suspendat.

Angajaţii STB ar urma să intre în grevă joi
Angajaţii STB ar urma să intre în grevă joi

Greva anagajaţilor STB a început la primele ore ale dimineții. Acţiunea nu este un protest oficial, organizat prin declanşarea unui Conflict de Muncă.

STB transmite că protestul este ilegal și că orele nelucrate ale angajaților care nu lucrează în aceste ore nu vpr fi plătite.

”Ca urmare a protestului ilegal al unor salariați din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanților Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziționate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri și autobaze.

Menționăm faptul că întreruperea lucrului este o acțiune ilegală și nu se vor plăti orele nelucrate salariaților implicați. De asemenea, STB SA se va adresa instanței pentru a declara greva ilegală și pentru recuperarea prejudiciului”, a transmis STB printr-un comunicat.

Reprezentanții STB au dat asigurări că a fost dispusă înlocuirea vehiculelor STB care nu sunt prezente pe linii cu altele disponibile de la ceilalți operatori d etransport din zona metropolitană.

”Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, făra a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităților, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalți operatori de transport din zona metropolitană.Pe această cale, ne cerem scuze pentru inconveniențele create și asigurăm bucureștenii că STB SA depune toate eforturile legale pentru a relua activitatea conform graficului de transport.”

La ora 8.00, erau ambuteiaje deja în sectoarele 4 și 6 din București. În zona Unirii, coada de mașini avea sute de metri. Zeci de polițiști de la rutieră au ieșit pe străzi pentru a dirija traficul pe principalele bulevarde.

Metrorex a anunțat că scoate pe traseu toate trenurile disponibile, pentru a prelua călătorii. Metrourile vor circula la cel mai scurt interval posibil, potrivit companiei.

La ora 14.00, la Tribunalul București a început procesul în care magistrații judecă cererea de suspendare a grevei. Decizia este executorie, ceea ce înseamnă că șoferii trebuie să reia activitatea dacă judecătorii decid că greva este ilegală, chiar dacă hotărârea poate fi contestată.

La ora 16.00, reprezentanţii au anunţat că instanţa a suspendat greva şi a dispus reluarea imediată a activităţii.

Ce îi nemulţumeşte pe angajaţi

Pe lânge cererile salariale şi teama că vor fi daţi afară, anagajaţii sunt nemulţumiţi de felul în care conducerea STB a gestionat situaţia financiară din ultimele luni: ea ar fi trebuit să recupereze 1.4 miliarde de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov. Şoferii sunt de asemenea supăraţi că STB nu a investit destui bani în infrastructură.

“Greva este una de avertisment. Este din cauza lipsei contractului de muncă, lipsei pieselor de schimb, siguranţa călătorilor, lipsa anvelopelor corespunzătoare”, a declarat un angajat STB, pentru observatornews.ro

Angajaţii STB cer salarii mai mari

Sindicatul STB cere ca salariile angajaţilor să primească o mărire de salariu de 10%. Salariul mediu al unui şofer STB este în momentul de faţă de 4.000 de lei. Ei se plâng însă că acum multe curse au fost scoase, la fel şi ture de weekend, din care îşi puteau rotunji veniturile.

Ce spune directorul STB despre protest

Directorul STB, Adrian Criț, are însă altă versiune. El a declarat că angajaţii au avut salariul mărit cu 10% anul trecut şi că nu toţi şoferii sunt nemulţumiţi de condiţiile actuale. El susţine că protestul ar fi unul organizat de sindicalişti şi este ilegal.

Greva s-ar putea extinde

Greva ar putea dura mai multe zile, iar transportul public din Bucureşti ar putea fi afectat mai mult timp, nu doar joi. SIndicaliştii au declarat că vor să protesteze în fiecare zi, începnd de lunea viitoare, de la ora 11 până la ora 13, în faţa sediului Societății de Transport București din bd. Dinicu Golescu.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!  

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net