Grev─â STB. Tribunalul Bucure┼čti a decis ca protestul s─â fie suspendat

19 ianuarie 2022

Ora┼čul Bucure┼čti este paralizat joi, 20 ianuarie, de o grev─â a anagaja┼úilor STB. ┼×oferii de trolebuze ┼či tramvaie sunt nemul┼úumi┼úi de salariile pe care le prinesc ┼či de faptul c─â unele posturi ar urma s─â fie desfin┼úate. Tribunalul Bucure┼čti a decis ca protestul s─â fie suspendat.

image
Angajaţii STB ar urma să intre în grevă joi

Greva anagaja┼úilor STB a ├«nceput la primele ore ale dimine╚Ťii. Ac┼úiunea nu este un protest oficial, organizat prin declan┼čarea unui Conflict de Munc─â.

STB transmite c─â protestul este ilegal ╚Öi c─â orele nelucrate ale angaja╚Ťilor care nu lucreaz─â ├«n aceste ore nu vpr fi pl─âtite.

ÔÇŁCa urmare a protestului ilegal al unor salaria╚Ťi din cadrul STB SA la ├«ndemnul reprezentan╚Ťilor Sindicatului Reprezentativ, c─âl─âtorii din zona metropolitan─â se g─âsesc ├«n imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de c─âl─âtorie achizi╚Ťionate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate ├«n depouri ╚Öi autobaze.

Men╚Ťion─âm faptul c─â ├«ntreruperea lucrului este o ac╚Ťiune ilegal─â ╚Öi nu se vor pl─âti orele nelucrate salaria╚Ťilor implica╚Ťi. De asemenea, STB SA se va adresa instan╚Ťei pentru a declara greva ilegal─â ╚Öi pentru recuperarea prejudiciuluiÔÇŁ, a transmis STB printr-un comunicat.

Reprezentan╚Ťii STB au dat asigur─âri c─â a fost dispus─â ├«nlocuirea vehiculelor STB care nu sunt prezente pe linii cu altele disponibile de la ceilal╚Ťi operatori d etransport din zona metropolitan─â.

ÔÇŁPentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, f─âra a afecta c─âl─âtorii ├«n deplas─ârile lor, STB SA a transmis o solicitare c─âtre TPBI, pentru ca ├«n conformitate cu Contractul de delegare, s─â dispun─â, ├«n m─âsura posibilit─â╚Ťilor, ├«nlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform program─ârii, cu altele disponibile la ceilal╚Ťi operatori de transport din zona metropolitan─â.Pe aceast─â cale, ne cerem scuze pentru inconvenien╚Ťele create ╚Öi asigur─âm bucure╚Ötenii c─â STB SA depune toate eforturile legale pentru a relua activitatea conform graficului de transport.ÔÇŁ

La ora 8.00, erau ambuteiaje deja ├«n sectoarele 4 ╚Öi 6 din Bucure╚Öti. ├Än zona Unirii, coada de ma╚Öini avea sute de metri. Zeci de poli╚Ťi╚Öti de la rutier─â au ie╚Öit pe str─âzi pentru a dirija traficul pe principalele bulevarde.

stanga
dreapta
greva stb4 jpg
greva stb jpg
greva stb3 jpg
greva stb2 jpg
aglomeratie metrou jpeg
greva stb5 jpg
greva stb6 jpg

Metrorex a anun╚Ťat c─â scoate pe traseu toate trenurile disponibile, pentru a prelua c─âl─âtorii. Metrourile vor circula la cel mai scurt interval posibil, potrivit companiei.

La ora 14.00, la Tribunalul Bucure╚Öti a ├«nceput procesul ├«n care magistra╚Ťii judec─â cererea de suspendare a grevei. Decizia este executorie, ceea ce ├«nseamn─â c─â ╚Öoferii trebuie s─â reia activitatea dac─â judec─âtorii decid c─â greva este ilegal─â, chiar dac─â hot─âr├órea poate fi contestat─â.

La ora 16.00, reprezentan┼úii au anun┼úat c─â instan┼úa a suspendat greva ┼či a dispus reluarea imediat─â a activit─â┼úii.

Ce ├«i nemul┼úume┼čte pe angaja┼úi

Pe l├ónge cererile salariale ┼či teama c─â vor fi da┼úi afar─â, anagaja┼úii sunt nemul┼úumi┼úi de felul ├«n care conducerea STB a gestionat situa┼úia financiar─â din ultimele luni: ea ar fi trebuit s─â recupereze 1.4 miliarde de la Asocia╚Ťia de Dezvoltare Intercomunitar─â pentru Transport Public Bucure╚Öti ÔÇô Ilfov. ┼×oferii sunt de asemenea sup─âra┼úi c─â STB nu a investit destui bani ├«n infrastructur─â.

ÔÇťGreva este una de avertisment. Este din cauza lipsei contractului de munc─â, lipsei pieselor de schimb, siguran┼úa c─âl─âtorilor, lipsa anvelopelor corespunz─âtoareÔÇŁ, a declarat un angajat STB, pentru observatornews.ro

Angajaţii STB cer salarii mai mari

Sindicatul STB cere ca salariile angaja┼úilor s─â primeasc─â o m─ârire de salariu de 10%. Salariul mediu al unui ┼čofer STB este ├«n momentul de fa┼ú─â de 4.000 de lei. Ei se pl├óng ├«ns─â c─â acum multe curse au fost scoase, la fel ┼či ture de weekend, din care ├«┼či puteau rotunji veniturile.

Ce spune directorul STB despre protest

Directorul STB, Adrian Cri╚Ť, are ├«ns─â alt─â versiune. El a declarat c─â angaja┼úii au avut salariul m─ârit cu 10% anul trecut ┼či c─â nu to┼úi ┼čoferii sunt nemul┼úumi┼úi de condi┼úiile actuale. El sus┼úine c─â protestul ar fi unul organizat de sindicali┼čti ┼či este ilegal.

Greva s-ar putea extinde

Greva ar putea dura mai multe zile, iar transportul public din Bucure┼čti ar putea fi afectat mai mult timp, nu doar joi. SIndicali┼čtii au declarat c─â vor s─â protesteze ├«n fiecare zi, ├«ncepnd de lunea viitoare, de la ora 11 p├ón─â la ora 13, ├«n fa┼úa sediului Societ─â╚Ťii de Transport Bucure╚Öti din bd. Dinicu Golescu.

Pute┼úi urm─âri ┼čtirile Click! ┼či pe Google News!  

irina tanase 13 jpg
andre JPG
anamaria prodan portret 0 jpeg
Pensionari din România jpg
00032 jpg
banica vicoveanca jpeg
crbl  2 (2) jpg
salariu copy jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
4 carmen iohannis rochie scumpa 3 jpg jpeg
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
bone ferenc criminal bihor motiv crima 770454 webp
telefon jpeg
shaorma jpeg
Pensionari din România jpg