Gripă 2019. Ne paşte o pandemie ca în 2009?

Ultima actualizare:

    Gripă 2019. Ne paşte o pandemie ca în 2009?
Gripă 2019. Ne paşte o pandemie ca în 2009?

Numărul cazurilor creşte de la o zi la alta şi toată lumea vorbeşte despre noua epidemie de gripă. Până acum, 27 de români au murit din cauza acestei boli, iar specialiştii atrag atenţia că virusul AH1N1 este asemănător celui vinovat de ”explozia” de cazuri din 2009.

Aprilie 2009. În Mexic, apăreau primele cazuri din ceea ce avea să devină cea mai mediatizată pandemie din istorie: cea de gripă de tip A (H1N1), numită şi „gripa porcină”, ”gripa mexicană” sau ”gripa nord americană”. S-a răspândit în întreaga lume, provocând, până în august 2010, circa 18.500 de decese. Dintre aceştia, circa 122 au fost români, la noi în ţară înregistrându-se în jur de 7.000 de îmbolnăviri.

Ianuarie 2019. Zece ani mai târziu, România e din nou în pericol, la un pas de declararea epidemiei de gripă, după ce în ultimele zece zile numărul îmbolnăvirilor a crescut simţitor. «În momentul de faţă, avem, practic, o circulaţie a virusurilor de tip A - H1N1 şi H3N2, mai multe îmbolnăviri şi, mai ales, decesele au fost legate de infecţia cu tipul AH1N1. Este un virus asemănător cu cel care a circulat în anul 2009, atunci când a existat pandemia de gripă», a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, citat de ziuadecluj.ro.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie
Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie

Conform reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, epidemia se declară atunci când există trei săptămâni consecutive de creştere importantă a cazurilor de gripă, cu peste 20% mai multe decât numărul aşteptat. «Noi ne găsim practic într-o situaţie foarte apropiată de o manifestare de tip epidemic, atunci când probele trimise pentru diagnostic de la pacienţii suspecţi de gripă sunt pozitive în proporţie mai mare de 10%, or noi, practic, am depăşit 50% în săptămâna anterioară. Dacă acest trend va continua şi probabil că va continua, posibil să asistăm la o epidemie de gripă în ţara noastră», a mai spus Rafila.

Centrul European de Control al Bolilor recomandă în continuarea vaccinarea antigripală, ca fiind cea mai eficientă metodă de apărare împotriva gripei, chiar dacă până la apariţia anticorpilor protectori există o durată de circa două săptămâni. Vaccinul costă în farmacii între 35 şi 55 de lei, iar în ultimele zile cererea a crescut.

Printre măsurile care trebuie luate pentru limitarea îmbolnăvirilor se numără izolarea la domiciliu, purtarea măştilor, spălatul pe mâini, folosirea de batiste de unică folosinţă.

«Zilnic avem sute de cazuri, peste 1.000, unele grave»

Gabi a devenit chiar ea pacient, după ce s-a îmbolnăvit
Gabi a devenit chiar ea pacient, după ce s-a îmbolnăvit

Gabriela Szilagi (49 de ani), care în anii tinereţii era una dintre cele mai bune fotomodele, a dat hainele luxoase pe uniforma de asistent medical. Lucrează pe Ambulanţă, ture de câte 12 ore pe zi, aşa că, în această perioadă, în care gripa face ravagii, ea vine în ajutorul bolnavilor: ”Zilnic avem sute de cazuri, peste 1.000, unele grave, altele doar cu viroze, care se pot trata şi la medicul de familie. Populaţia s-a alertat şi, la primele simptome de răceală, ne cere ajutorul. Şi eu m-am îmbolnăvit, am luat gripa de la un pacient. Am zăcut la pat patru zile, cu febră 38,5 şi cu mari dureri musculare. Trebuie tratament medicamentos sau perfuzii, în funcţie de gravitatea bolii, dar şi de o hidratare puternică. Am văzut, la Camera de Gardă, mulţi medici care munceau cu perfuzia la mână, ascunsă sub halat. Unii au rămas chiar fără glas, câteva zile, din cauza laringitei”, ne-a declarat fosta vedetă. (Carmen Andrei) 

Cele mai puternice pandemii şi epidemii

  • Între 1918 şi 1919, pandemia de «gripă spaniolă» a afectat o mare parte din populaţia mondială şi s-a soldat cu cel puţin 40 de milioane de decese, potrivit OMS.
  • Gripa asiatică din 1957-1958 a provocat moartea a circa patru milioane de persoane.
  • Gripa din Hong Kong, din perioada 1968-1969, a ucis circa două milioane de persoane.
  • Epidemia de pneumonie atipică (SARS), apărută în China în 2003, a afectat 8.000 de persoane şi a provocat peste 800 de decese în întreaga lume, dintre care 350 în China.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net