Gripa 2020. Numărul morților a ajuns la 12. Ultima victimă: un bărbat din Harghita
Gripa face din ce în ce mai multe victime. Sâmbătă seară, 1 februarie, numărul morților a ajuns la 12. Ultimul caz este cel al unui bărbat de 74 de ani din județul Harghita.
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a transmis, sâmbătă, că s-a înregistrat al 12-lea deces provocat de gripă din sezonul 2019 – 2020.
Este vorba despre un bărbat în vârsta de 74 de ani, din judeţul Harghita, confirmat cu virus gripal, avand condiţii medicale prexistente şi fără antecedente vaccinale. Bărbatul a murit în cursul zilei de vineri, notează news.ro.
Cum prevenim gripa
Numărul mare de îmbolnăviri de gripă a determinat autorităţile să ia măsuri. Vaccinarea, respectarea regulilor de igienă personală dar și o dietă bogată în fructe și legume pot preveni răspândirea virusului. Săptămâna trecută, ministrul Sănătăţii a aprobat suplimentarea stocului de vaccin antigripal cu încă 35.000 de doze pentru imunizarea pacienţilor din grupele de risc. De asemenea, pentru persoanele care fac complicaţii din cauza gripei vor primi suport cardiac şi respirator cu ajutorul unei tehnologii moderne.
Până la data de 23 ianuarie, un număr de 1.447.831 de persoane cu risc de îmbolnăvire au fost imunizate antigripal din cele 1.500.000 doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, potrivit unui raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
Cât de eficientă este vaccinarea în plin sezon gripal
Doctorul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului Național de Vaccinologie şi secretar în cadrul Comisiei de Medicină de familie din Ministerul Sănătății a spune că eficiența vaccinării în acest moment depinde de fiecare caz în parte ”Dacă pacientul ia contact cu virusul gripal în următoarele două săptămâni de la momentul vaccinării, acesta poate face boala. Însă dacă vom avea epidemie peste o lună, de exemplu, acesta va fi imunizat și protejat”, a precizat medicul.
De altfel, românii se sperie de gripă. În minivacanța de Ziua Unirii, 1.592 persoane au venit la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” acuzând simptome de gripă. Doar în cazul a 636 de pacienți s-a confirmat diagnosticul.
”Lumea se sperie de gripă. Ar trebui să se sperie prin luna martie aprilie și să facă demersuri ca în lunile octombrie noiembrie să se vaccienze. Cei cu comorbidități trebuie să se înscrie la medicul de familie, cai sănătoși trebuie să facă rost de vaccin pe banii proprii”, a spus managerul Spitalului ”Matei Balș”, dr. Adrian Streinu Cercel, luni, după comandamantul de la Ministerul Sănătății. Totodată, Managerul serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI), Alice Grasu, a declarat, luni, că, în perioada 19- 26 ianuarie, a crescut cu 20% numărul solicitărilor, iar numărul cazurilor cu febră cu 100%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Grasu a precizat că populaţia se aşteaptă ca la fiecare solicitare să ajungă şi medic, lucru care nu se pate face, cu toată mobilizarea. ”Facem apel la populaţie să ia legătura cu medicul de familie pentru a primi tratament adecvat pentru virozele sezoniere”, a declarat Alice Grasu, în cadrul Comandamentului de urgenţă de la Primăria Capitalei.