Gripa face noi victime: 44 de români au murit. Numărul îmbonlăvirilor este în scădere. Ce spun medicii

Ultima actualizare:

    Persoanele erau nevaccinateFoto: pixabay
Persoanele erau nevaccinateFoto: pixabay

Încă patru români au murit de gripă, numărul deceselor cauzate de această boală ajungând la 44. În ultima săptămână, însă, activitatea gripală a avut un trend ușor descrescător. Specialiştii spun că scăderea numărului de îmbolnăviri poate fi urmarea epuizării numărului de receptori având în vedere că o mare parte din populaţie s-a vaccinat.

Patru femei, două din judeţul Iaşi, una din Neamţ şi una din Bucureşti au murit din cauza infecţiei cu virusul gripal.  Toate patru aveau în comun tipul virusului (tip AH1) şi faptul că nu erau vaccinate. Numărul deceselor înregistrate din cauza gripei a ajuns astfel la 44, de la începutul sezonului.

Totuşi, o veste îmbucurătoare vine de la Inspectoratul Naţional de Sănătate Publică, în ceea ce priveşte epidemia de gripă din România. Activitatea virală a avut un trend descendent în 10– 16 februarie 2020. Însă nu a trecut pericolul, având în vedere că se menţine în continuare la o intensitate înaltă pe întreg teritoriul ţării. Mai mult 44 de decese s-au înregistrat, de la începutul sezonului gripal.

De ce a scăzut numărul îmbolnăvirilor gripale

Medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului Național de Vaccinologie a explicat pentru Click! faptul că unul dinpre posibilele motive care au dus la scăderea îmbolnăvirilor este „epuizarea masei receptoare. Adică persoanele cu risc de îmbolnăvire au contactat deja boala. Iar vaccinarea unui număr important de persoane a dus la scăderea masei persoanelor susceptibile de a face boala”. Până la data de 16 februarie au fost vaccinate antigripal 1.508.349 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. Însă mai sunt şi alte aproximativ 500.000 de vaccinuri aflate pe piaţa liberă.

Medicul a spuns însă că pericolul nu a trecut, atâta timp cât temperaturile sunt sub 15 grade Celsius. Şi că este posibil ca următorul val de îmbolnăviri să fie din alt tip gripal din cele aflate acum în circulaţie. Până acum, cele mai multe cazuri de infecţie au fost cu virusul gripal B (peste 500), urmate de AH3 (283 cazuri) şi AH2(217 cazuri).

Raporatele medicale mai arată că la nivel naţional au fost înregistrate 6.601 cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul țării, în scădere față de cele raportate în săptămână precedentă (7.577), dar de peste 4 ori mai multe comparativ cu cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent (1.534 cazuri).

Totodată, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 159.011, cu 62.4% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (97.930) și cu 3.9% mai mic comparativ cu cel din săptămână anterioară (165.598).

De altfel, au fost raportate 28 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 14 mai puține față de săptămână precedentă și cu 17 mai puține față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

De la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 44 decese confirmate cu virus gripal, din care 30 tip A, subtip (H1)pdm09, 4 tip A, subtip H3, 3 tip A, 3 tip B și 2 coinfectii de AH3+B.

În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 144 decese confirmate cu virus gripal (de 3,6 ori mai multe decât în actualul sezon), din care 114 tip A, subtip (H1)pdm09, 17 tip A, subtip H3, 12 A nesubtipat și 1coinfectie de A(H1)pdm09+AH3.

 De la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 1.199 cazuri de gripă:

 283 cazuri gripă cu virus AH3

 217 cazuri gripă cu virus AH1

 187 cazuri gripă A nesubtipat

 508 cazuri gripă cu virus B

 4 cazuri de coinfectii cu gripă cu virus AH3 + virus B

Cel mai afectat de gripă este în continuare municipiul Bucureşti unde s-au înregistrat 452 de îmbolnăviri şi 4 decese. Urmează judeţul Argeş, cu 137 de cazuri de îmbolnăviri şi 3 decese şi Constanţa cu  122 de cazuri de îmbolnăviri şi un deces.

Cum să ne ferim de virus

Specialiştii recomandă populaţiei să ţină cont de următoarele măsuri pentru a evita contaminarea cu virusul gripal.

- Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicație de spitalizare;

- Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

- Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul regiunii interne a articulației cotului);

- Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

- Evitarea aglomerațiilor;

- Triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medicosanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;

- Continuarea vaccinării antigripale;

- Expunerea de materiale informative (pliante, postere) în locuri publice

Ce trebuie să facă spitalele

Şi pentru că virusul gripal se poate lua chiar şi din spitale, Inspectorii sanitari recomandă cadrelor medicale să aibă grijă la următoarele aspecte pentru a evita extinderea epidemiei:

- Limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc;

- Expunerea de materiale informative (pliante, postere);

- Triaj epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;

- Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;

- Purtarea măștii de către pacient în UPU, pe traseul de la UPU la salon și când  părăsește salonul de izolare/grupare;

- Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute;

- Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa, fară a așteptă rezultatul de laborator;

- Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactii apropiați ai pacienților confirmați internați, inclusiv personal medico-sanitar, chiar dacă fuseseră vaccinați (vaccinat = cu minimum 2 săptămâni înaintea expunerii);

- Vaccinarea urgentă a personalului medico-sanitar și auxiliar nevaccinat;

- Refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia;

- Refacerea urgentă a stocurilor de săpun lichid, prosoape de hârtie, antiseptice și dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor și a suprafețelor;

- Respectarea protocoalelor de management al cazului de gripă, inclusiv severă, al contactilor și al focarelor

Oportunitatea menținerii deciziei de limitare a acesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc, va fi evaluată și eventual suspendată la recomandarea DSP, în funcție de situația epidemiologică existentă la nivel local.

Cu toate că activitatea gripală este în scădere, totuşi, medicii avertizează că nu trebuie să lăsăm garda jos, având în vedere cele 44 de cazuri de deces din cauza virusului. Astfel, respectarea regulilor de igienă este importantă în prevenirea răspândirii epidemiei.

Citeşte şi: 

Gripa 2020. Ce facem în cazul infecției virale, sunăm medicul de familie?

Gripa 2020. Prevenire gripă: cum e corect să strănuți și să te speli pe mâini

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Margareta a României și Florin Enache foto Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
atac de cord Pixabay jpg
marcel bolos jpg
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Tarom jpg
IPS Teodosie FOTO Calin Gavrilas jpg
Nava Elcano  jpeg
Kate Middleton înmormântare Prințul Philip foto Getty Images (3) jpg
focul de artificii a atras mii de oradeni in centrul orasului foto mihai jurca n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net