Gripa și rujeola au făcut, în total, 72 morți în România de la începutul anului. Coronavirusul a ucis 118 români

Ultima actualizare:

    A fost anunțată epidemia de gripă sezonieră
A fost anunțată epidemia de gripă sezonieră

Îmbolnăvirile provocate de coronavirus au crescut alarmant în ultima perioadă, în România. Însă, în același timp, ne aflăm și în plină epidemie de gripă. Mai mult, rujeola este o altă boală care amenință populația. 72 de decese s-au înregistrat din cauza gripei, anul acesta. În ceea ce privește rujeola, nu a fost înregistrat niciun deces de la începutul anului, însă numărul îmbolnăvirilor a crescut cu peste 700 de la 1 ianuarie.

Peste 3.100 de oameni au fost contaminați cu virusul periculos și din această cauză au murit nu mai puțin de 118 persoane, se arată într-un raport transmis, vineri, de Grupul de Comunicare Strategică. Iar situația  devine tot mai dramatică după ce numărul îmbolnăvirilor, într-o singură zi, este de peste 445.

În același timp, în România avem și alte amenințări. Gripa și rujeola fac victime în continuare. Chiar dacă îmbolnăvirile și decesele din aceste cauze nu cresc într-un ritm atât de accelerat ca cele provocate de coronavirus, trebuie să avem mare grijă să prevenim infectările.

Gripa a făcut 72 de morți

Oficial, suntem încă în epidemie de gripă. Acest virus a fost, până nu demult, cel mai de temut dușman al sănătății publice din România. De la începutul anului, 72 de români au murit după ce au fost contaminați cu acest virus, conform datelor raportate de Institutul de Sănătate Publică, până la 29 martie. Cele mai multe victime erau persoane în vârstă, cu alte afecțiuni și nevaccinate antigripal. În ultima perioadă, specialiștii spun că activitatea gripală a avut un trend descrescător, a evoluat cu intensitate scăzută. Astfel, fost raportate la nivel national 303 cazuri de gripa clinică (pentru săptămâna 16-23 martie), în scădere față de cele raportate în săptămâna precedentă (2.417) și de 2.4 ori mai puține comparativ cu cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent S 12/2019 (721 cazuri). La nivel national, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 57.086, cu 31.4% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (83.275) și cu 30.2% mai mic comparativ cu cel din săptămână anterioară (81.831).

Infecții respiratorii neraportate?

Pentru prima data, autoritățile recunosc că este posibil să nu fi raportat chiar toate cazurile de gripă. ”Scăderea marcată a numărului total de cazuri de infecții respiratorii acute în săptămână 16.03.2020 – 22.03.2020 comparativ cu cel din săptămâna anterioară poate fi datorat și subraportarilor/neraportarilor furnizorilor de servicii medicale, puternic implicați în gestionarea situației provocate de COVID-19”, se arată într-un comunicat publicat de Institutul de Sănătate Publică. Autoritățile mai spun că au fost raportate 5 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 19 mai puține față de săptămâna precedentă și cu 16 mai puține față de aceeași perioadă a sezonului precedent. De asemena, au fost înregistrate 6 decese noi confirmate cu virus gripal. De la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 72 decese confirmate cu virus gripal, din care 50 tip A, subtip (H1)pdm09, 9 tip A, subtip H3, 6 tip A, nesubtipat, 5 tip B și 2 coinfectii de AH3+B. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost înregistrate 187 decese confirmate cu virus gripal (de 3 ori mai multe decât în actualul sezon).

De la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 1.894 cazuri de gripă:

- 542 cazuri gripă cu virus AH3

- 331 cazuri gripă cu virus AH1

- 282 cazuri gripă A nesubtipat

- 729 cazuri gripă cu virus B

- 4 cazuri de coinfecții cu gripă cu virus AH3 + virus B

- 1 caz de coinfectie cu gripă cu virus AH1 + virus B

- 5 cazuri de coinfectii cu gripă cu virus A + virus B

Până la data de 22.03.2020 au fost vaccinate antigripal 1.537.162 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Cele mai multe cazuri de gripă sunt înregistrate în București, urmat de județele Olt și Argeș.

Autoritățile le cer românilor să consulte medicul de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicație de spitalizare. De asemenea, persoanele care prezintă simptome asemenătoare gripei trebuie să se izoleze la domiciliu. Trebuie respectată eticheta tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul regiunii interne a articulației cotului). Este important să se facă igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului. 

Încă avem epidemie de rujeolă

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în Romania raportate până la data de 03.04.2020 este 19 701 din care 64 de decese. Cele mai multe au fost înregistrate pentru grupa de vârstă 1-4 ani (6.525)În perioada 30.03.2020 – 03.04.2020 au fost raportate încă 41 de cazuri nou confirmate în 4 judete. Județul Suceava este cel mai afectat, aici înregistrându-se 35 de îmbolnăviri. Alte cazuri au mai fost raportate în Timiș (4), Arad (1) și Bihor (1).

Institutul Pentru Sănătate Publică transmite că îmbolnăvirile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu 2-4 săptămâni, iar confirmarea și clasificarea unui caz durează în medie 3 săptămâni.

Însă, din fericire, de la începutul anului până în prezent nu a mai fost raportat niciun deces din cauza acestei boli.

Citește și:

Gripă 2020. Sfaturi ca să-i ferim pe copii

Cum se feresc vedetele de gripă: măşti, palincă şi «aspirina săracului»

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net