"Guvernul a decis: învăţământul va fi ucis"
Trafic infernal, miercuri (1 iunie), în inima Capitalei. Căldură, nervi întinşi la maximum. 10.000 de sindicalişti din învăţământ s-au adunat în Piaţa Victoriei. Au venit de la grădiniţe, şcoli şi universităţi din toate judeţele ţării ca să ceară mai mulţi bani pentru educaţie şi condiţii decente de muncă.
Le este ruşine să spună că se îmbracă de la second hand, că îşi cumpără pantofi de la buticul ”cu mocăciuni” şi că în pauze mănâncă doar covrigi. ”După 40 de ani în învăţământ, am o pensie de 1.404 lei, atât cât să nu mor de foame în casă. M-au rugat să mă întorc la şcoală, pentru că nu mai sunt învăţători. Fug de salariile foarte mici. Eu m-am bucurat că m-au chemat pentru că mai câştig ceva bănuţi pe lângă pensie”, ne-a explicat Maria Achim, din Braşov, unul dintre protestatarii aflaţi miercuri la mitingul profesorilor.
Au fluierat şi au huiduit, au suflat puternic în vuvuzele, au strigat din rărunchi. Au venit pe rând cu autobuzele, din toate colţurile ţării. Cei din Iaşi, Timişoara, Maramureş, Mehedinţi au plecat în toiul nopţii spre Capitală. Când au ajuns sub ferestrele Palatului Victoria, s-au trezit în infern: 28 de grade la umbră şi mii de maşini care treceau în goană pe lângă locul împrejmuit special pentru manifestanţi. “Jos Guvernul!”, “Demisia!”, ”Guvernul a decis: învăţământul va fi ucis”, au strigat cât au putut de tare sindicaliştii. Şi preşedintele Iohannis, fost profesor şi director de şcoală, a avut parte de atenţia protestatarilor: “Educationen Kaput!”, “Pas cu pas, către impas”, “Meditaţie cu meditaţie, casă cu casă”, scria pe pancartele aduse de foştii colegi de la Sibiu.
Click! spune
Sindicatele din învăţământ cer mai mulţi bani pentru educaţie, dotarea şcolilor, burse mai mari pentru elevi şi studenţi, decontarea abonamentelor de transport pentru elevii şi profesorii navetişti. După mai multe runde de discuţii cu doi miniştri ai muncii şi cu reprezentanţii Guvernului, cadrele didactice au primit promisiunea că salariile se vor majora în medie cu 5% de la 1 august, apoi cu încă 5% de la 1 decembrie 2017. Este inacceptabil, spun angajaţii din învăţământ şi au decis să înceapă protestele.