Noile măsuri pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze, adoptate. Cum arată exact OUG-ul

Ultima actualizare:

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat marți că Guvernul va adopta prin Ordonanță de Urgență noile măsuri privind compensarea facturilor la energie. Ordonanța de Urgență a divizat Coaliția, iar Marcel Ciolacu declara cu puțin timp înainte că aceasta nu va fi adoptată. 

Nicolae Ciucă a anunțat prevederile OUG Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Nicolae Ciucă a anunțat prevederile OUG Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Măsurile care sunt stipulate în cadrul Ordonanței de Urgență vor fi aplicate atât în cazul consumatorilor casnici, cât și a celor non-casnici, inclusiv pentru companiile din industria alimentară. 

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că locuitorii nu vor plăti mai mult de 0,80 lei pe kwh pentru energie și 0,31 lei pentru gaze naturale indiferent de consum.

"Pentru populaţie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,8 lei /kwh energie electrică şi 0,31 lei /kwh gaze, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum până la 500 kw/h energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 lei/ kwh la energie electrică şi cca 0,22 lei pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse", a fost anunțul făcut de către Nicolae Ciucă.

Premierul a mai spus că s-a decis ridicarea nivelului de compensație pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice prin care trece România și a menționat care sunt măsuirile luate pentru firme și consumatorii non-casnici.

"Pentru consumatorii non casnici, IMM-uri şi industria alimentară vom plafona preţurile la 1 leu /kwh TVA inclus pentru energie electrică şi 0,37 bani kwh la gaze naturale”, a declarat Nicoale Ciucă, în cadrul ședinței de Guvern. 

Prevederile OUG vor fi aplicare începând cu 1 februarie

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat că Ordonanța prevede și ca ANPC să poată aplica amenzi între 20.000 de lei și 200.000 de lei furnizorilor care nu se adaptează noilor plafoane dtabilite în cadrul Ordonanței de Urgență. 

Virigil Popescu a menționat că prevederile Ordonanței de Urgență vor fi aplicate începând cu data de 1 februarie 2022 și că leagea nu va fi aplicată retroactiv pentru luna ianuarie.

  Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News! 

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net