Top 5 crize care vor lovi România în 2022. Specialiștii avertizează

Anul 2021 nu se încheie sub auspicii foarte bune pentru România. Țara noastră se află sun amenințarea variantei Omicron, la scurt timp după ce a ieșit din cel mai dur val pandemic, prețurile explodează, iar grevele și protestele recente anunță un an 2022 foarte turbulent. Iată cele 5 crize asupra cărora avertizează specialiștii.

România va fi lovită de criză în domeniile-cheie în 2022. Foto: Shutterstock
România va fi lovită de criză în domeniile-cheie în 2022. Foto: Shutterstock

Specialiștii din domeniul finanțelor și sănătății avertizează că urmează un an greu pentru România. Covid-19, creșterea prețurilor, proteste și greve ale lucrătorilor din domenii-cheie, facturi mai mari la energie, probleme pe piața alimentelor, acestea sunt cele mai importante 5 crize care vor lovi România în 2022.

Criza facturilor la energia electrică

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, a declarat că 2022 va fi un an foarte greu pentru români în ceea ce privește evoluția prețurilor la gaze și energie electrică.

”Prețul evoluează la niște înălțimi pe care nici nu ne gândeam că o să le atingă. Deci, dacă abia anul trecut, ca urmare a reducerii consumului, pe piețele europene gazul natural se tranzacționa cu 4 euro, astăzi, prețul este de 130 de euro. Deci de la 4 la 130 de euro este un salt greu de imaginat și greu de explicat pentru consumatori. 

Vestea proastă este că acestă evoluție din piețele angro pe care o vedem atât la gaze, cât și la energie electrică încă nu a ajuns în totalitate în piața cu amănuntul. Încă sunt consumatori care primesc energie sau gaze în baza unor contracte încheiate în prima parte a anului 2021, care sunt valabile și prețurile sunt menținute cel puțin pentru un an, aceștia încă nu au resimțit acest impact”, a declarat vicepreședintele ANRE, în cadrul conferinței "Independență sau interconectivitate? Drumul gazelor - de la sursă, la resursă".

Pentru a minimiza efectele acestei crize asupra consumatorilor finali, Guvernul vrea să aloce 4 milarde de lei în 2022 pentru compensarea şi plafonarea facturilor la energie, pentru consumatorii casnici şi industriali. Banii vor fi prevăzuţi în proiectul de buget, iar suma va fi încasată de la stat de către furnizorii de gaze şi energie electrică.

Creșterea accelerată a prețurilor

Liberalizarea preţurilor la energia electrică şi la gaze naturale se va reflecta însă și în prețul bunurilor de consum. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a explicat la ce riscuri se expune România.

Potrivit specialiștilor, rata anticipata a inflației pentru orizontul de 12 luni a crescut la o valoare medie de 5,43%.

Principala îngrijorare în acest an este inflația şi nu numai în România, asta este o problemă a planetei. Absolut tot sistemul economic global este sub presiunea unui galop al prețului. Eu o văd mult peste 5% la nivelul zonei euro, pentru că nu va mai beneficia de ceea ce se numește efectul de bază statistic, adică preţurile foarte mici din urmă.

România are şi un specific naţional, şi anume haosul care s-a produs în liberalizarea preţurilor la energia electrică şi la gaze naturale. Acest haos a ajuns să avem o creștere de 46%. Nicăieri nu mai este o asemenea creștere", a precizat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR la Antena 3

Valul 5 al pandemiei de Covid-19

Valul 4 al pandemiei de coronavirus a lovit în plin țara noastră, iar imaginile cu morții aliniați pe holurile spitalelor ar putea reveni curând. Specialiștii din domeniul sănătății avertizează că valul 5 va afecta țara noastră la începutul anului 2022, în condițiile în care varianta Omicron se răspândește foarte rapid și a devenit deja dominantă în câteva state europene.

Mai mult, măsurile de relaxare țin în acest moment prim-planul preocupărilor autorităților, care întârzie din nou să pregătească spitalele pentru un nou val pandemic. Potrivit specialiștilor, valul 5 al pandemiei care va fi cel mai grav de până acum, mai ales în contextul în care sistemul sanitar este deja epuizat, iar campania de imunizare bate pasul pe loc.

Greve în domenii-cheie și proteste de stradă

Proiectul de buget pe 2022 și perspectiva înghețării salariilor provoacă deja nemulțumire în rândul angajaților. Greva spontană de la CFR, care a perturbat grav, luni, circulația trenurilor, reprezintă un prim indiciu pentru ce ne așteaptă în 2022.

Reprezentanții sindicatelor din toate domeniile anunță că vor organiza ample proteste de stradă pentru a-și manifesta nemulțumirea față de felul în care a fost construit bugetul pe 2022.

Criza alimentelor

Criza alimentelor va lovi România în primăvară, anunță specialiștii. Țara noastră se va confrunta cu probleme serioase în aprovizionarea cu fructe și legume, în condițiile în care producția a scăzut cu 40% din cauza din cauza exploziei preţurilor la energiei şi din cauza crizei îngrășămintelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net