Premierul Nicolae Ciucă, acuzat că și-ar fi plagiat teza de doctorat! Care a fost prima sa reacție
Premierul Nicolae Ciucă este acuzat că și-ar fi plagiat teza de doctorat, este concluzia la care a ajuns jurnalista Emilia Șercan, în urma unei investigații amănunțite care a fost publicată pe Pressone. Cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 ar fi luate din alte surse.
Lucrarea susținută în anul 2003 este intitulată „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”.
Emilia Șercan a declarat într-un mesaj pe Facebook despre lucrarea premierului că „nu este un produs de cercetare științifică. Nu are o metodologie, un corpus și o cercetare propriu-zisă. Accesul la teză l-am primit în decembrie 2021, după trei solicitări scrise făcute la Biblioteca Națională începând cu luna mai 2021. Săptămâna trecută am primit acces și la Biblioteca UNAP”, scrie Șercan.
Cum a copiat premierul?
Pe lângă copierea mot à mot, premierul ar mai fi folosit alte patru tehnici clasice de mascare a plagiatului, mai scrie sursa citată. Mai mult, cel puțin 19 dintre paginile plagiate ar fi luate dintr-o lucrare coordonată chiar de îndrumătorul premierului.
Mai multe pagini din lucrarea sa au fost copiate fără ca textele preluate să fi fost atribuite în mod corect autorilor originali și fără să fi fost marcate cu ghilimele, așa cum cereau normele academice și în acea perioadă.
Emilia Șercan: „Teza nu are nici o relevanță academică”
Autoarea investigației a precizat în articolul publicat că „mai multe pagini din lucrarea sa au fost copiate fără ca textele preluate să fi fost atribuite în mod corect autorilor originali și fără să fi fost marcate cu ghilimele, așa cum cer normele academice și în acea perioadă”.
Jurnalista a precizat că „analiza celor 138 de pagini ale tezei am făcut-o bazându-mă pe resurse bibliografice limitate, disponibile în format tipărit la Biblioteca Națională a României și la biblioteca UNAP”.
Însă, continuă ea, chiar și fără conținutul plagiat identificat, teza de doctorat a premierului nu are nici o relevalnță din punctde vedere academic deoarece îi lipsește metodologia de cercetare.
De unde a copiat premierul în teza de doctorat
Jurnalista Emilia Șercan a analizat 138 de pagini din teza de doctorat a premierului Ciucă și a decoperit pagini întregi de text copiat cuvânt cu câvânt din alte lucrări.
Este vorba despre Bădălan&Frunzeti, Mircea Mândru, Paul Dănuț Duță, dar și alte surse. Iată care ar fi cele mai importante:
- Eugen Bădălan, Teodor Frunzeti, 2003 „Forțe și tendințe în mediul de securutate european”, Editura Academiei Forțelor Terestre „N. Bălcescu”, Sibiu;
- Mircea Mândru - Teză de doctorat - Mircea Mândru, 1999 „Conținutul principalelor acțiuni strategice ale armatei României în cadrul operațiunilor multinaționale, altele decât războiul”;
- Paul Dănuț Duță - teză de doctorat - Paul Dănuț Duță, 2002, „Acțiuni militare internaționale legitime”. Această teză a fost susținută în 2001, fiind coordonată de profesorul Emil Chețe, îndrumătorul pe care l-a avut și premierul.
- O altă carte din care Nicolae Ciucă ar fi copiat se numește ”Legitimitatea operațiilor militare altele decât războiul” și este semnată și de Iosif Armaș și Cornel Purcărea. Iosif Armaș a fost deputat PSD în legislatura 2000 - 2004.
Nicolae Ciucă, primele reacții
Premierul Nicolae Ciucă a transmis că teza de doctorat „a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”.
„Vă asigur că în toată cariera mea de ofițer al Armatei României mi-am asumat toate responsabilitățile, indiferent de funcția ocupată. Nu voi renunța la acest principiu nici în cariera de politician. Teza mea de doctorat este rodul cercetării științifice din anii de studii doctorale și reflectă munca depusă”, a mai spus prim-ministrul.