Guvernul Ciolacu anunță schimbări pentru vehiculele electrice și noutăți privind poliţele RCA

Vești rele pentru posesorii de trotinete și biciclete electrice. Guvernul Ciolacu a decis vineri că aceste vehicule nu mai pot circula fără asigurare. În ultima ședință de guvern a anului, s-a mai stabilit că plafonarea preţului la poliţele RCA pe anul 2024 se face pe 3 luni, nu 6 luni cum se anunţase iniţial în şedinţa de guvern anterioară. 

Trotinetă și bicicletă electrică
Proprietarii de bicicletele și trotinete electrice vor trebui să asigure vehiculele.Foto: bikepro.ro

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a anunţat vineri că în ultima şedință de guvern pe 2023 s-a discutat un singur proiect, privind modificarea întregului sistem al asigurărilor obligatorii pentru vehiculele care circulă pe drumurile publice, RCA-ul. 

Constantin a anunţat că, potrivit proiectului, vor intra sub obligaţia de asigurare şi vehiculele care conform legislaţiei naţionale nu sunt supuse înmatriculării sau înregistrării şi anume trotinetele electrice şi bicicletele electrice, care vor trebui obligatoriu asigurate. 

Care vor fi excepțiile de la asigurarea obligatorie 

”Există însă şi exceptări foarte bine justificate în acest proiect de lege şi anume nu va mai exista obligativitatea asigurării RC A pentru vehiculele retrase temporar sau permanent din circulaţie şi a căror utilizare este interzisă.  

De asemenea, vor fi exceptate de la o astfel de asigurare fotoliile rulante sau vehiculele similare cu propulsie proprie, destinate a fi utilizate în mod exclusiv de către o persoană cu dizabilitate fizică locomotorie.  

O altă excepţie de la obligativitatea de asigurare este cazul utilizării vehiculelor în cadrul evenimentelor şi activităţilor sportive cu motor, inclusiv a curselor şi competiţiilor. 

Această exceptare se aplică numai în cazul în care organizatorul sau orice altă parte implicată în eveniment are încheiată o asigurare sau pune la dispoziţie o garanţie alternativă care acoperă eventualele prejudicii care ar fi intrat sub incidenţa unui RCA classic”, a spus purtătorul de cuvânt citat de news.ro 

Valorea polițelor RCA se plafonează doar pe trei luni
Guvernul reduce la jumătate perioada în care sunt plafonate polițele RCA. Captură antena3.ro

Guvernul s-a răzgândit privind plafonarea RCA 

”Se extinde acel termen de plafonare a valorii RCA cu 3 luni, nu la 6 luni cum am comunicat, ieri”, a anunțat Mihai Constantin conform sursei citate. Motivul? 

„Legea Concurenţei permite prelungirea termenului într-o situaţie excepţională cu 6 luni de zile dar după aceea se poate prelungi această excepţie numai pe module de câte 3 luni de zile.  

Plafonarea RCA-ului se va menţine cât va fi nevoie pentru reglementarea pieţei dar în etape de câte 3 luni. Deocamdată suntem 1 ianuarie până în martie inclusiv şi dacă necesitatea va exista e va fi extinsă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciolacu 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furtuna ploaie soare canicula FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
shutterstock 1893899740 jpg
Carlo Acutis jpg
SYLVESTER MOTAN jpg
padure jpg
storm 4651306 1280 jpg
bacalaureat jpg
accident Suceavaa jpeg
bacalaureat adevarul jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net