Guvernul Dăncilă a fost votat de Parlament. Care sunt promisiunile noului premier
Al treilea guvern PSD-ALDE de la alegerile parlamentare din 2016 urmează să fie învestit în după amiaza zilei de 29 ianuarie. Miniştrii Cabinetului condus de Viorica Dăncilă, prima femeie prim-ministru în România, au fost audiaţi dimineaţă în comisiile Parlamentului, iar după-amiază, de la ora 15:00, a fost convocat plenul reunit pentru învestirea Guvernului.
UPDATE 19.40 : Premierul şi cei 28 de miniştri depun jurământul de credinţă în faţa preşedintelui Klaus Iohannis
UPDATE 17.39: Guvernul Dăncilă a fost votat de Parlament. S-au înregistrat 282 de voturi "pentru", 136 de voturi "împotrivă" şi o singură "abţinere".
UPDATE 16.45: Votul de învestire a început. Emoţiile sunt mici, căci Guvernul Dăncilă deţine deja, pe hârtie, voturile necesare pentru a-şi începe activitatea. Se votează cu bile, iar parlamentarii PSD votează chiar cu bilele la vedere. La şedinţă sunt prezenţi 352 de parlamentari, iar pentru a putea trece Cabinetul are nevoie de 233 de voturi.
UPDATE 15:30: Audierea noilor miniștri s-a încheiat. A fost convocat plenul reunit pentru învestirea Guvernului.
Noul Cabinet este format din 28 de membri, având în componenţă patru vicepremieri, faţă de trei câţi erau în precedentul guvern. Astfel, ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu, şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, vor fi şi vicepremieri. De asemenea, vor fi doi vicepremieri fără portofoliu ministerial: Ana Birchall (vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României) şi Viorel Ştefan.
Ceilalţi miniştri propuşi sunt: Carmen Dan - ministrul Afacerilor Interne; Teodor Meleşcanu - ministrul Afacerilor Externe; Mihai Fifor - ministrul Apărării Naţionale; Eugen Teodorovici - ministrul de Finanţe; Tudorel Toader - ministrul Justiţiei; Petre Daea - ministrul Agriculturii; Valentin Popa - ministrul Educaţiei; Lia Olguţa Vasilescu - ministrul Muncii; Dănuţ Andruşca - ministrul Economiei; Anton Anton - ministrul Energiei; Lucian Şova - ministrul Transporturilor; Rovana Plumb - ministru pentru Fondurile Europene; Radu Oprea - ministrul pentru Mediul de Afaceri; Sorina Pintea - ministrul Sănătăţii; George Ivaşcu - ministrul Culturii; Ioan Deneş - ministrul Apelor şi Pădurilor; Nicolae Burnete - ministrul Cercetării; Bogdan Cojocaru - ministrul Comunicaţiilor; Ioana Bran - ministrul Tineretului şi Sportului; Bogdan Trif - ministrul Turismului; Natalia Intotero - ministrul pentru Românii de Pretutindeni; Viorel Ilie - ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul; Victor Negrescu - ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
Toţi cei 27 de miniştri şi vicepremieri urmează să fie audiaţi în comisiile parlamentare, începând de la ora 8.00, pentru fiecare fiind alocate doar 30 de minute. Oricum, avizele comisiilor sunt consultative, însă, de-a lungul timpului, atunci când o persoană nominalizată a fost respinsă, aceasta a fost înlocuită, fiind făcută o nouă propunere.
Până acum, desemnarea senatorului Radu Oprea la Mediul de Afaceri, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, şi a rectorului Valentin Popa la Educaţie, care a făcut o serie de greşeli de limbă de-a lungul timpului, au fost cele mai criticate, însă PSD nu renunţă la nominalizarea acestora.
Discursul Vioricăi Dăncilă din Parlament
„Guvernul va răspunde pentru oportunitatea deciziilor sale exclusiv în faţa coaliţiei majoritare. Nicio altă instituţie, centru de putere nu va mai putea spune Guvernului ce are de făcut”, a afirmat Dăncilă. „Am văzut în Parlamentul European că puterea şi opoziţia pot avea un dialog civilizat şi constructiv. Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a convinge românii că nu au greşit atunci când au îndrăznit să creadă în România”, a continuat ea.
„Vreau că românii să aibă salarii cât mai apropiate de cele din Uniunea Europeană. Majorările salariale de anul trecut au redus cu 70% numărul medicilor care îşi depun dosare pentru plecarea din ţară. Această e calea pe care trebuie să mergem, să creştem salariile. În 2020, salariul minim net pe economie va depăşi 300 de euro”, a susţinut Dăncilă.
A abordat şi subiectul reformării justiţiei. „Suntem o ţară cu una dintre cele mai bune infrastructuri de IT din lume. Vreau că cele mai multe tranzacţii şi depuneri de documente să se facă prin mijloace online. Am în vedere reducerea birocraţiei prin simplificarea sistemului fiscal, reducerea sau comasarea numărului de taxe plătite. Am în vedere maxim 50 de taxe cu aplicare generală şi cât mai curând posibil”.
Viorica Dăncilă a mai spus că, atât timp cât va fi prim-ministru în România nu va fi introdusă nicio taxă nouă. „Cât timp voi fi prim-ministru nu voi introduce nicio taxă nouă în România. Chiar de săptămâna această vom renunţă la formularul 600 şi în perioadă următoare la toate celelalte. Un singur formular e propunerea noastră”, a conchis aceasta.