Guvernul plimbă ursul în cazul Arthur. Ministerul Mediului nu are cu ce compara ADN-ul exemplarului ucis de prinț
Ursul Arthur este deocamdată trecut drept mort neindentificat. De ce? ”Au fost prelevate probe ADN de la ursul mort pentru a se vedea dacă este Arthur dar nu avem cu ce le compara”.
Declarația aparține ministrului Mediului, Taczos Barna care a dezvăluit că instituția pe care o conduce nu are informații despre ursul Arthur, un exemplar considerat cel mai mare urs brun din Europa a cărui ucidere a stârnit un scandal internațional.
Ursul Arthur, considerat dintre cei mai mari urşi bruni din România și din Europa, a fost ucis de un prinţ din Liechtenstein pe 13 martie, în pădurile din zona localității covăsnene Ojdula.Animalul a fost împușcat cu un singur foc, de către vânătorul de trofee, prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România special pentru trofeul ursului gigant. Exemplarul era monitorizat de Agent Green, dar autoritățile spun acum că nu se poate dovedi că ursul mort este Arthur.
Ce spune ministrul Mediului, Tanczos Barna
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a prezentat primele date din anchetă."Nu am găsit la nicio instituţie subordonată rapoarte de monitorizare. Până în momentul apariţiei acestor informaţii, Ministerul Mediului nu a deţinut nicio informaţie cu privire la ursul Arthur. Certitudinea există în ceea ce priveşte exemplarul recoltat. Din exemplarul recoltat s-au cerut probe ADN, trimise spre analiză. Exemplarul recoltat avem certitudine şi posibilitatea identificării. Pentru a compara mostrele ADN cu ceva vom solicita informaţii de la acele organizaţii care au făcut monitorizare, am putea elimina orice dubiu privind existenţa ursului Arthur. Solicităm poze, orice dovadă pentru a compara poza din dosarul de extragere cu celelate poze. Este relativ greu, pozele nu sunt din aceeaşi perioadă. Poza de recoltare e din martie, celelalte poze sunt din alte perioade. Vom încerca să obţinem aceste dovezi", a afirmat Tanczos Barna conform news.ro. Potrivit ministrului Mediului, ursul a fost recoltat la 22 de zile distanţă de la ordinul de derogare, iar timp de trei săptămâni s-a făcut monitorizare, pentru a vedea cum intră în gospodării sau vine aproape de localitate. Ministrul a anunțat că prințul austriac nu a greșit cu nimic potrivit anchetei: acesta a avut autorizaţie de vânătoare, permis de port armă, iar legea a fost respectată. Tanczos Barna a spus că trofeul e la asociaţia de vânătoare și a discutat cu reprezentanții acesteia pentru a-l expune la muzeul cinegetic din Posada.
Un urs lovit de mașină la Sovata în 2019 era mai mare decât Arthur
Ministrul Mediului spune un urs lovit de mașină la Sovata pe 17 noiembrie 2019 și eutanasiat de autorități era mult mai mare decât Arthur."Că este cel mai mare urs, sunt 593 de puncte şi din câte ştiu ursul lovit de o maşină la Sovata avea 620. În România există multe exemplare frumoase, avem o populaţie superbă de urşi şi am văzut multe poze cu exemplare, unii chiar au pus poze cu Arthur 1, 2, 3. Sunt convins să există urşi mai mari decât de 593 de puncte", a dezvăluit Tanczos Barna conform news.ro.
Citiți și
Cazul ursului Arthur, în atenția Comisiei Europene: „Cercetăm detaliile, urmărim cu mare atenție”