Hai la Mărţişoare! Cel mai ieftin costă un leu
„Hai la mărţişoare pentru domnişoare!" strigă-n gura mare vânzătorii din Obor şi aproape că te trag de mânecă să cumperi măcar unul de 3 lei. Tarabele sunt pline, preţurile mici. Cu toate astea, lumea nu se-nghesuie. „Suntem abia la început!"ridică din umeri Petruţa.
Mai sunt 8 zile până la 1 Martie, iar tarabele cu mărţişoare au împânzit oraşul. Impropriu spus mărţişoare, pentru că pe tarabe rar vedem ceva tradiţional. S-a dus vremea coşarilor şi a trifoiului.
Acum, la modă sunt bijuteriile din metal, plastic şi sticlă: brăţări, mărgele, broşe şi coliere. Preţurile sunt destul de mici, pornind de la 4 lei. Însă, dacă vrei ceva mai sofisticat, scoţi din buzunar şi 15 -20 de lei. Iar pentru asta primeşti gratuit o punguţă de cadou şi un şnur.
2 lei un mărţişor lucrat manual
Petruţa vinde mărţişoare lucrate manual. „Vreau ca produsele mele să fie unice. Să fie altfel. Muncesc tare mult la ele, e o trabă migăloasă. Dar lumea vine, se uită, le admiră şi pleacă. Până acum nu cred că am făcut 150 de lei din vânzări. Sunt aici deja de 3 zile. Dar suntem abia la început". Petruţa ne arată marfa: mărţişoare confecţionate din hârtie sub formă de flori, petale, inimi. „Astea sunt lipite, astea sunt croşetate. Am şi unele metalice vintage, dar sunt nu sunt făcute de mine".
La modă sunt broşele, brăţările şi colierele
Oferta este generoasă şi pentru orice buzunar. Mărţişoarele tradiţionale sunt cele mai ieftine şi se vând cu 1, 2 lei. Broşele pornesc de la 4 lei dar poţi da şi 20 de lei pentru una bătută cu pietre colorate. Preţurile variază şi în funcţie de mărimea lor şi dacă sunt ambalate în cutii sub formă de inimioare. Pentru figurinele din metal - elefănţei, broscuţe, fluturaşi- plăteşti 4,5 lei.