Haos la Poştă din cauza cardurilor de sănătate

Ultima actualizare:

    Zeci de oameni se înghesuie la oficii de teamă să nu rămână fără servicii medicaleFoto: Sever Gheorghe
Zeci de oameni se înghesuie la oficii de teamă să nu rămână fără servicii medicaleFoto: Sever Gheorghe

Cozi ca pe vremea lui Ceauşescu! Însă nu la mâncare, ci la Poştă. Oamenii s-au înghesuit să-şi ridice cardurile de sănătate, speriaţi că vor rămâne fără ele şi nu mai sunt primiţi la medic fără bani.

”Este revoltător! Am mai fost de două ori şi nu am putut să stau atâtea ore ca să îmi ridic cardul de sănătate de la Poştă. Am fost nevoită să cer o zi din concediu ca să o petrec la această coadă nenorocită. Trebuie să mă duc la doctor săptămâna viitoare. Dacă nu mă primeşte la consultaţie fără cardul ăsta?”, ne-a spus supărată Elena Badea, pe care am găsit-o la rândul format la Oficiul Poştal 49, din Capitală. Femeia nu este singura care a bătut de mai multe ori drumul spre oficiul poştal.

Card de sănătate
Card de sănătate

”Uitaţi-vă la mine! Am 90 de ani şi vin pentru a patra oară să ridic cardul de sănătate. Am găsit din nou coadă. Am fost şi eu cineva în viaţă, medic chirurg, şi acum sunt umilit în felul acesta! Cât am să rezist eu să stau în picioare şi în curentul ăsta? Să nu îmi spună mie poştaşul că nu m-a găsit acasă, că nu este adevărat”, s-a plâns Dumitru Bratu, care ne-a arătat buletinul ca să ne convingă că s-a născut în 1924. Oficianţii Poştei erau şi ei supăraţi.

Cardurile neridicate se duc la Casa de Sănătate

Pe lângă toate celelalte îndatoriri, muncesc pe rupte pentru distribuirea cardurilor. Aproape nu se vedeau de munţii de plicuri. Nu disperaţi! Cardul de sănătate este înmânat titularului în baza unui act de identitate şi a semnăturii de primire. În situaţia în care poştaşul nu vă găseşte acasă, vă lasă un aviz care va conţine numărul de telefon al factorului poştal, astfel încât să îl puteţi contacta, în vederea stabilirii detaliilor privind modalitatea de distribuire. Dacă în intervalul celor 20 de zile cardul nu a putut fi predat, asiguratul poate să îl ridice personal de la casa de asigurări în a cărei evidenţă se află.Oricum, îl veţi folosi de la 1 ianuarie 2015. Cardul are ca rol identificarea fiecărui cetăţean ca asigurat, primirea de servicii medicale şi confirmarea serviciilor medicale primite în sistemul public sau privat. Până acum, au fost distribuite peste 5,5 milioane de carduri, dintr-un total de 12,5 milioane.

4 informaţii despre cardul de sănătate

1. Cu ajutorul cardului beneficiaţi de serviciile medicale plătite de CNAS.2. Pe cipul cardului se vor înregistra informaţii, precum: grupa sanguină şi Rh-ul;  diagnosticul medical cu risc vital şi boli cronice; acceptul exprimat în timpul vieţii pentru prelevarea de organe, după deces; date despre medicul de familie.3. Activarea cardului se va face prin personalizarea PIN-ului de acces format din 4 cifre.4. Inscripţionarea cipului se va face de medicul de familie.

Dumitru Bratu, 90 de ani, a venit de patru ori la Poştă să-şi ridice cardul. Mereu a găsit coadă
Dumitru Bratu, 90 de ani, a venit de patru ori la Poştă să-şi ridice cardul. Mereu a găsit coadă

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net