Harta celor mai căutate destinații de vacanță. În ce locuri au preferat românii să meargă
Vara aceasta, turiștii din România au profitat din plin de vacanțe, în special odată cu relaxarea restricțiilor și a măsurilor de siguranță luate de autorități în contextul pandemiei, arată raportul lunii septembrie al platformei ObservatorTuristic.ro. Tirișii au preferat în sejururile interne, optând pentru cazările de pe litoral, din marile orașe, stațiunile balneo, dar și din localități mai mici.
Pe parcursul acestei veri, harta celor mai căutate destinații din România a arătat astfel: primul loc, cu 25% din rezervări, a fost ocupat de litoralul românesc.
Mai exact, de stațiunile Mamaia, Eforie Nord, Vama Veche, Olimp și Costinești preponderent.
23% reprezintă marile orașe: București, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, 21% sunt destinațiile balneo: Sovata, Băile Felix, Băile Herculane.
Restul procentelor se împart între localitățile mai mici, dar care pot fi considerate adevărate comori turistice, arată o analiză a platformei hoteliere online Travelminit.ro, citată de Observator Turistic.
16 august, ziua cu cei mai mulți turiști cazați
Ziua cu cel mai mare grad de ocupare a unităților de cazare a fost 16 august, cei mai muți turiși alegând hotelurile și vilele. Însă nici pensiunile nu au fost neglijate.
În 2020, cea mai plină zi a fost 17 august, pe când în 2019, cea mai bună zi pentru turismul național a fost 19 august.
S-au vândut multe bilete de avion
În ceea ce privește călătoriile aeriene, vânzările de bilete de avion din această vară s-au apropiat de nivelul de dinaintea pandemiei.
Compania Vola.ro a emis bilete de avion pentru aproape 100.000 de clienți, în perioada iunie-august 2021, nivel ce reprezintă aproximativ 95% din cel atins în 2019 și în creștere cu peste 200% față de 2020.
Cu toate aceste, peste 35% dintre zborurile din sezonul de vară au fost afectate de anulări sau modificări ale orarului de zbor.
Țările unde au plecat românii în vacanță
Conform specialiștilor, principalele destinații externe spre care s-au îndreptat turiștii români în această vară au fost Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Franța și Belgia, la care se adaugă și Grecia.
Dacă în cazul Greciei se practică preponderent turismul de relaxare și agrement, în cazul celorlalte destinații vorbim și de vizitarea rudelor și prietenilor din străinătate, ori despre revenirea din vacanța petrecută acasă și întoarcerea la locul de muncă de peste hotare.
În ceea ce privește zborurile interne, volumul a crescut considerabil în contextul ridicării restricțiilor pentru evenimente.
Cele trei festivaluri din Cluj-Napoca au declanșat o creștere vizibilă a cererii de bilete de avion pe această rută în lunile iulie și august.
Numărul turiștilor străini a crescut de patru ori
Dar și numărul turiștilor străini a crescut de aproape patru ori în această vară, față de aceeași perioadă a anului trecut.
În luna iulie, majoritatea celor cazați în România veneau din Germania (40,5 mii), Italia (27,3 mii), Franţa (20,2 mii), SUA (18,1 mii), Israel (17,5 mii), urmați de cei din Ungaria (17,3 mii), Polonia (16,8 mii), Republica Moldova (13,2 mii) şi Ucraina (11,2 mii).
Banii lor s-au dus pe închirierea de autoturisme (71,8%), dar și bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice (32,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere), de aproape două ori mai mult decât cheltuielile în restaurante și baruri.
Mai multe detalii găsiți în raportul care poate fi descărcat de https://observatorturistic.ro/raport-lunar/.