Hora Unirii – 7 lucruri pe care trebuie să le știe orice român
Hora Unirii este unul dintre simbolurile sărbătorii naționale prin care românii celebrează în fiecare 24 ianuarie Ziua Unirii Principatelor Române din 1859, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, în Moldova şi Muntenia. De atunci, românii se prind, de la egal la egal, în hora unităţii naţionale şi, de la sine, le vin și ritmul şi versurile cu care se deschide celebra compoziție: „Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inima română!”.
Autorul inspiratelor versuri este o personalitate istorică a poporului român, poetul Vasile Alecsandri. Scriitor de mare sensibilitate, folclorist avizat, om politic, ministru şi diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, patriot şi personalitate marcantă a românilor, Vasile Alecsandri. Muzica a fost compusă de Alexandru Flechtenmacher, iar alăturarea lor a creat un adevărat imn național care e cîntat și dansat la sărbătoarea națională de Ziua Unirii, în fiecare 24 ianuarie, ce marchează dubla alegere ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza, atât în Moldova, cât și în Țara Românească.
Hora Unirii, versurile poeziei
Hai să dăm mână cu mânăCei cu inimă română,Sa-nvârtim hora frăţieiPe pământul României!
Iarba rea din holde piară!Piară duşmănia-n ţară!Între noi să nu mai fieDecât flori şi omenie!
Măi muntene, măi vecineVino să te prinzi cu mineŞi la viaţă cu unireŞi la moarte cu-nfrăţire!
Unde-i unul nu-i putereLa nevoi şi la durereUnde-s doi puterea creşteŞi duşmanul nu sporeşte!
Amândoi suntem de-o mamăDe-o făptură şi de-o seamă,Ca doi brazi într-o tulpinăCa doi ochi într-o lumină.
Amândoi avem un nume,Amândoi o soarta-n lume.Eu ţi-s frate, tu mi-eşti frate,În noi doi un suflet bate!
Vin' la Milcov cu grăbireSă-l secăm dintr-o sorbire,Ca să treacă drumul marePeste-a noastre vechi hotare,
Şi să vadă sfântul soareÎntr-o zi de sărbătoareHora noastră cea frăţeascăPe câmpia românească!
Hora Unirii, jocul ei, un prilej de unitate pentru români
Începând cu primele jocuri ocazionate de apariția poeziei și a muzicii pentru Hora Unirii, compoziția a fost prilej de manifestare a unității celor „de-o mamă, de-o făptură și de-o seamă”, adică a românilor din provinciile istorice. Pașii dansului sunt simpli și mai puțin importanți, esentialul fiind „să dăm mână cu mână”, într-un veritabil lanț uman circular care se mărește pe măsură ce participanții la horă se înmulțesc. În 24 ianuarie 2006, la Slatina, Hora Unirii jucată acolo a intrat chiar și în Guinness Book (Cartea Recordurilor) drept cea mai mare horă jucată vreodată, la ea participând, timp de 45 de minute, nu mai puțin de 13.828 de persoane care au înfruntat gerul de minus 13 grade.