I-au cerut demisia în stradă, dar ministrul Oprea tace mâlc
Se strânge ”laţul” în jurul ministrului de interne Gabriel Oprea. Tăcerea lui suspectă, chiar şi la cinci zile de la moartea poliţistului din coloana oficială a vicepremierului, i-a revoltat pe români, care au ieşit în stradă. În plus, şi preşedintele Klaus Iohannis a fost duminică (25 octombrie) foarte tranşant: ”Îl poftesc să dea lămuriri”.
Sătui să mai aştepte explicaţii, în jur de 1.000 de bucureşteni, de toate vârstele, au ieşit, duminică, la ora 14.00, în stradă ca să-i ceară demisia ministrului de interne. Strânşi în faţa fântânii de la Universitate, aceştia au scandat ”Jos Oprea”, “Oprea vinovat pentru sângele vărsat”, “Demisia”, “Demnitate”, “General izmană, arzi gazul de pomană”.
O tânără a venit la protesat cu o pancartă pe care scria, pe o parte, “Demnitar fără demnitate”, iar pe cealaltă parte apărea un desen cu un poliţist cu cască de motociclist pe cap, pe fundal negru, sub care scria “Je suis Bogdan Gigină”.
”Protestez împotriva dispreţului arătat faţă de cetăţeni. Locuiesc pe str. Ştirbei Vodă şi de la ora 7.50 şi până seara trec prin faţa geamului câte zece coloane oficiale. Fenomenul a luat amploare de trei ani încoace. E clar că au sărit calul. Păcat că a trebuit să moară cineva ca această adunătură politică să iasă la suprafaţă”, ne-a spus indignat Alexandru Căbuz, 35 de ani.
”Şoferii sunt tracasaţi de girofarele din trafic, iar poliţiştii au ajuns servitorii lor. Pe 27 septembrie, la ora 23.00, am văzut pe Ştirbei Vodă coloana oficială care îl ducea acasă pe Oprea. Era să se producă un accident pentru că un şofer care circula regulamentar nu a observat escorta şi a intrat în intersecţie. Omul a fost amendat şi i s-a luat permisul. În orice ţară civilizată, Oprea şi-ar fi dat demisia”, a continuat Cristian Şoimaru.
Şi la Cluj şi Târgu-Mureş, românii i-au cerut, tot duminică (25 octombrie), în stradă demisia demnitarului care tace mâlc.
Protestul împotriva lui Gabriel Oprea, în imagini
Abia duminică, după cinci zile, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a catadicsit să explice, într-un comunicat de presă, de ce n-a luat până acum nici o poziţie. Cât despre ministrul Gabriel Oprea, a cărui coloană o însoţea poliţistul Bogdan Gigină, acesta tace în continuare. ”MAI şi reprezentanţii săi, inclusiv ministrul afacerilor interne, nu pot face declaraţii publice sau prezenta detalii pe acest subiect înainte de finalizarea anchetei”, se arată în comunicatul trimis.
Explicaţiile n-au mulţumit pe nimeni: nici pe oamenii obişnuiţi, revoltaţi de ceea ce s-a întâmplat marţi seara, nici pe preşedintele României. Prezent duminică la Arad, la manifestări prilejuite de Ziua Armatei, Klaus Iohannis a declarat, conform Mediafax: ”Suntem în cea de-a cincea zi şi nu avem o luare de poziţie oficială din partea Guvernului, aşa ceva este inadmisibil. Opinia publică aşteaptă lămuriri şi îi poftesc de urgenţă în faţa microfoanelor pe domnii Ponta şi Oprea să dea aceste lămuriri, şi nu mă refer aici la partea penală a accidentului în care, din nefericire, a murit un poliţist care a fost în timpul serviciului, ci mă refer la latura politică şi la lămuriri de ordin general”, a declarat şeful statului.
Procurorii nu au primit toate datele despre coloană
În cazul morţii poliţistului a fost începută urmărirea penală pentru ucidere din culpă. Până în prezent, conform unui comunicat al Parchetului Tribunalului Bucureşti, a fost efectuată cercetarea la faţa locului şi au fost ridicate imagini de pe camerele de supraveghere. De asemenea, au fost solicitate documente legate de coloana oficială. “Până în prezent ne-au fost furnizate parţial informaţiile solicitate”, au precizat surse din cadrul anchetei, citate de gândul.info.
Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit marţi seară (20 octombrie), la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe Strada Ştirbei Vodă din Capitală. Bogdan Gigină a fost înmormântat vineri, cu onoruri militare, în prezenţa a sute de colegi îmbrăcaţi în uniforme.
Poliţistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, însă informaţii despre această situaţie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse. Abia la două zile de la accident, Poliţia Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că poliţistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informaţiilor comunicate, participase la “o activitate în cadrul unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice”.
Traseul a iscat controverse
Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficială a lui Gabriel Oprea se deplasa pe traseul Băneasa - Piaţa Presei Libere - Arcul de Triumf - Piaţa Charles de Gaulle - Piaţa Victoriei - Bulevardul Uranus - Strada Ştirbei Vodă. Nimeni n-a spus însă unde se duceau, deși traseul indică clar faptul că Oprea mergea acasă, în Cotroceni.