I s-a făcut dreptate! Pensia Ioanei Florescu va fi recalculată
Cazul Ioanei Florescu a indignat toată țara. Tânăra de 37 de ani, care are scleroză, trăiește dintr-o pensie de 507 lei, din care statul i-a tăiat pe motiv că a primit venituri dintr-o carte de poezii scrisă de ea. Președintele Iohannis a semnat două decrete prin care tinerei i se face dreptate.
Ne-a emoționat pe toți cazul Ioanei Laura Florescu, o tânără de 37 de ani, diagnosticată cu scleroză, căreia statul i-a tăiat din pensia de handicap pentru că tânăra scrise o carte de poezii și primise 200 de lei. În prezent, Ioana nu mai are drept de muncă, iar singurul ei venit este de 507 lei, sumă în care intră atât ajutorul de handicap, cât şi pensia de boală. Asta după ce statul a tăiat din pensia de handicap, de la circa 200 de lei pe lună, la doar 39 de lei.
Situația tinerei se va schimba pentru că președintele Klaus Iohannis a semnat joi (16 noiembrie) două decrete de modificare a Legii pensiilor, prin care se vor putea recalcula mii de pensii similare cu ale Ioanei Florescu. Este vorba de modificarea şi completare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Noi articole de lege
- Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parţială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016, beneficiază de recalcularea pensiei. Recalcularea se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidenţele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului.
- Se aplică persoanelor care, până în luna depunerii cererii, inclusiv, nu au îndeplinit condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă.
- În sistemul public de pensii, reluarea plăţii pensiei/indemnizaţiei pentru însoţitor se face, la cerere, după cum urmează: a) începând cu luna următoare celei în care a fost înlăturată cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea plăţii pensiei, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendării a fost înlăturată; b) începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea, dacă depunerea acesteia s-a făcut după expirarea termenului prevăzut la lit. a);
- În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri realizate din activităţi dependente, aşa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, următoarele categorii de pensionari: pensionarii care realizează venituri în calitate de consilieri locali sau judeţeni, pot cumula pensia cu venituri realizate din activităţi dependente, pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I sau II de invaliditate, precum şi pensionarii de urmaş încadraţi în gradul I sau II de invaliditate; pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul III de invaliditate, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate.