Metode prin care testezi prospeţimea ouălor. Cum te asiguri că sunt bune de consum

Calitatea alimentelor pe care le includem în dietă este extrem de importantă. În apropierea Paştelui, ouăle devin un subiect de interes pentru toată lumea, motiv pentru care este crucial să ştim cum să alegem şi cum să verificăm prospeţimea lor.

image

Cu un conţinut semnificativ de vitamine, proteine şi fosfor, ouăle reprezintă un aliment indispensabil, indiferent de vârstă.

Prospeţimea lor influenţează direct gustul şi valoarea lor nutriţională. Un ou proaspăt va fi mai gustos, iar gălbenuşul său va avea o culoare mai intensă, iar albuşul se va desprinde mai uşor de acesta.

Procesul de îmbătrânire al oului este marcat de pierderea consistenţei, gălbenuşul nu mai rămâne în centrul oului, iar albuşul devine mai puţin transparent.

Cum alegi ouăle din magazin

Începe prin a verifica data de expirare şi condiţiile de depozitare ale ouălor în magazin. Este important să ştii că sunt marcate cu data producerii şi cu codul fermei de provenienţă, ceea ce te poate ajuta să identifici sursa.

Specialiştii recomandă să eviţi ouăle expuse la soare sau cele vândute în condiţii improprii, de exemplu pe marginea drumurilor.

În cazul celor provenite din gospodării ţărăneşti, este important să ştii condiţiile în care au fost crescute păsările.

Asigură-te că ouăle nu sunt crăpate, sparte sau pătate, deoarece pot indica o calitate îndoielnică.

Indiferent de locul de unde le achiziţionezi, poţi să le verifici prospeţimea înainte de a le consuma. Uite câteva metode!

Termenul de valabilitate

Este cel mai simplu test pe care îl poţi face. Termenul de valabilitate este menţionat pe ambalajul ouălor şi garantează că ouăle pot fi consumate până la o anumită dată, în condiţii de depozitare optime.

Testul cu apă

Umple un pahar cu apă rece şi adaugă două linguri de sare. Pune oul în apă şi observă ce se întâmplă. Dacă oul se scufundă şi rămâne pe fundul paharului, înseamnă că e proaspăt. Dacă se ridică şi se înclină, e mai vechi, dar încă e comestibil. Dacă pluteşte la suprafaţă, oul nu mai este comestibil şi trebuie aruncat.

Spargerea oului

Spargerea oului îţi poate oferi informaţii clare despre starea acestuia. Un ou proaspăt va avea un gălbenuş bine definit, iar albuşul va fi vâscos şi adunat în jurul gălbenuşului. Dacă gălbenuşul este plat şi albuşul este subţiat, oul este vechi şi nu trebuie consumat.

Agitarea oului

Agită oul şi ascultă dacă auzi un zgomot de plescăitură. Dacă nu auzi nimic, oul e proaspăt. Dacă se aude un zgomot de apă, oul conţine aer în interior şi nu mai este bun de consum.

Testul cu lumina

Acest test mai tehnic presupune utilizarea unei surse de lumină puternice, cum ar fi o lanternă sau o veioză. Pune oul sub lumină şi observă-l cu atenţie. Dacă oul este proaspăt, acesta va avea un conţinut dens şi opac. Dacă este vechi, va fi mai transparent, iar punctul de aer va fi mai mare, ceea ce indică o vechime înaintată, scrie dcnews.ro.

Depozitarea ouălor

Ouăle trebuie păstrate la frigider, într-un interval de 4-14ºC. Este recomandat să le păstrezi în ambalajul original, iar dacă sunt murdare, trebuie să le ştergi înainte de a le depozita. Nu le spăla cu apă, deoarece se poate deteriora coaja oului şi duce la infectarea acestuia.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tabel pensii logo jpg
Ilie Bolojan, Ioana Fasie, foto arhiva jpg
image png
UK, foto Shutterstock jpg
Ilie Bolojan FOTO Mediafax
image png
image png
front 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net