Iată ce schimbări aduce noul an şcolar!
Elevii care încep clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012 vor studia în gimnaziu cinci ani, inclusiv în clasa a IX-a.
La sfârşitul gimnaziului, absolvenţii vor susţine Evaluarea naţională obligatorie care conţine cinci probe, respectiv şase pentru minorităţi.
Evaluarea naţională va avea probe scrise la: Limba şi literatura română, limba maternă, o probă transdisciplinară la Matematică şi Ştiinţe, dar şi la o limbă de circulaţie internaţională.
Evaluarea are şi o probă practică de utilizare a calculatorului şi o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale, susţinute în timpul anului şcolar.
Rezultatele Evaluării se exprimă printr-un punctaj, similar testelor internaţionale.
Aceşti elevi vor fi admişi la liceu în 2016, iar admiterea se va face la liceul pentru care optează.
Admiterea la liceu sau la şcoală profesională se va face la liceul preferat. În cazul în care numărul de candidaţi nu depăşeşte numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ, admiterea se va realiza pe baza mediilor din gimnaziu şi de la Evaluarea naţională.
Dacă numărul de candidaţi este mai mare decât numărul locurilor din liceul respectiv, admiterea se face luând în calcul în proporţie de 70% portofoliul educaţional al elevului, media de absolvire a învăţământului obligatoriu, precum şi media la Evaluarea naţională şi în proporţie de 30% nota obţinută la proba de admitere stabilită de unitatea de învăţământ.
Pe parcursul gimnaziului şi liceului, se vor susţine examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine.
Cei care intră în clasa a IX-a dau altfel de Bac
Primii elevi care vor susţine Bac-ul după noua formulă sunt cei care vor intra în clasa a IX-a în anul şcolar 2012-2013.
Bac-ul va avea trei probe orale, respectiv patru în cazul elevilor care au studiat în limba maternă, şi trei probe scrise, respectiv patru pentru limba maternă.
Probele orale: proba A de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română; proba B de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă; proba C de evaluare a competenţei lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională studiate în liceu şi proba D de evaluare a competenţelor digitale.
Primele două probe scrise: la Limba şi literatura română şi la limba şi literatura maternă.
Pentru pentru profilul real din filiera teoretică, celelalte două probe scrise vor fi Matematică şi proba transdisciplinară din ştiinţe.
8 La profilul umanist din filiera teoretică, vor fi probe scrise la o limbă de circulaţie internaţională şi o probă transdisciplinară din Geografie, Istorie şi Ştiinţe socio-umane.
Pentru filiera tehnologică, următoarele două probe scrise vor fi: probă scrisă disciplinară specifică profilului şi probă transdisciplinară specifică domeniului de pregătire.
Cei din filiera vocaţională, vor susţine probă practică sau scrisă, specifică profilului ori specializării, şi probă transdisciplinară specifică profilului sau specializării.