Iată cu cât au crescut pensiile şi salariile în 2020!

Ultima actualizare:

„Pensiile şi salariile vor creşte în funcţie de posibilităţile bugetare. Nu vindem iluzii!” Aceasta a fost replica ministrului Muncii, Violeta Alexandru, pe parcursul întregului an, ori de câte ori jurnaliştii au întrebat-o despre majorări. Venitul vârstnicilor a crescut o singură dată de-a lungul anului, la 1 septembrie, iar lefurile au rămas aceleaşi.

Pe tot parcursul anului 2020, punctul de pensie a fost mărit o singură dată şi nu de două ori, aşa cum se întâmpla de obicei. La 1 septembrie, acesta a crescut cu 14%, în loc de 40%, cât fusese stabilit prin legea aprobată de Parlament în 2019. Astfel că punctul de pensie s-a majorat de la 1.265 la 1.442 de lei, ceea ce reprezintă un plus de 177 de lei. 

Totodată, indemnizaţia minimă socială a fost mărită cu 96 de lei, de la 704 lei la 800 lei. În ceea ce priveşte salariile, acestea au fost îngheţate. Nici o categorie de bugetari n-a primit mai mult. În mod normal, lefurile cadrelor didactice şi ale personalului auxiliar ar fi trebuit să crească la 1 septembrie până la nivelul prevăzut în grila de salarizare pentru anul 2022. Însă cei de la Ministerul de Finanţe au amânat această majorare cu un an şi se va aplica de la 1 septembrie 2021. Şi asta, pentru a economisi nişte bani la buget. „Aprobarea acestor măsuri conduce la reducerea semnificativă a necesarului de finanţare pentru majorarea pensiilor şi a salariilor personalului didactic, atât în anul 2020, de la 11,2 miliarde lei la 3,6 miliarde lei, cât şi în anul 2021, de la 34,3 miliarde lei la 19,3 miliarde lei”, arăta ministrul Florin Cîţu, actual premier. În prezent, pensia medie este de 1.590 de lei, iar salariul mediu net ajunge la 3.343 lei. Însă mare parte din populaţie, 1,4 milioane de angajaţi, pleacă lunar acasă cu venitul minim, care înseamnă 1.346 de lei, bani în mână. Pensiile românilor vor creşte anul viitor cu 8%, potrivit oficialilor de la Finanţe. Asta înseamnă un plus la punctul de pensie de aproximativ 100 de lei, de la 1.442 de lei la 1.559 de lei. Asta înseamnă încă 117 lei la adăugaţi la pensie.  Aceasta ar fi şi cea mai mare majorare dintr-un calendar gândit de Guvern, pe patru ani. La finalul acestei perioade, pensiile ar urma să fie cu aproape 50% mai mari decât acum. „Pensiile trebuie să crească astfel încât să acopere rata inflaţiei. Ne preocupă deci un calendar al creşterii şi pentru anii viitori, dar această sursă trebuie să fie susţinută de resursele bugetare. Orice promisiune de a creşte pensiile, peste ce poate susţine bugetul public, este iresponsabilă. Nu pot confirma majorarea cu 10% a pensiilor de la 1 ianuarie, următoarea evaluare va avea loc la finalul anului, când vom face următoarea rectificare şi vom şti cum se va prezenta bugetul de anul viitor”, a precizat Violeta Alexandru, fosta şefă de la Muncă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net