Ion Iliescu și Petre Roman, trimiși în judecată în dosarul Mineriadei. Ce acuzații li se aduc
Ion Iliescu, fost președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României, alături de Petre Roman, fost prim-ministru al Guvernului provizoriu, au fost trimiși în judecată de către procurorii Secției parchetelor militare pentru infracțiuni contra umanității în legătură cu evenimentele din timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, scriu cei de la Antena 3.

Ce acuzații le sunt aduse?
Acuzațiile care le sunt aduse includ orchestrarea unui atac represiv împotriva manifestanților pașnici din Piața Universității, care a dus la uciderea a patru persoane, vătămarea fizică și psihică a peste 1.300 de persoane și privarea ilegală de libertate a altor 1.200.
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, Iliescu și Roman, împreună cu alți lideri politici și militari din perioada respectivă, ar fi inițiat și coordonat un plan represiv sistematic împotriva opoziției și a celor care contestau regimul, folosind forțele de ordine și minerii aduși în capitală pentru a înăbuși manifestațiile din Piața Universității. În cadrul acestui atac, autoritățile au recurs la manipulare și dezinformare pentru a justifica acțiunile violente, prezentând manifestanții ca o amenințare la adresa valorilor democratice și a stabilității noului regim.
Minerii și muncitorii aduși din mai multe județe ale țării au acționat ca o forță de represiune paralelă, având rolul de a destabiliza opoziția și a intimida societatea civilă. Aceștia au devastat sedii de partide politice de opoziție, locuințe ale liderilor politici, precum și sedii de publicații independente. De asemenea, au fost agresate persoane care se aflau în zona manifestațiilor din Piața Universității, fiind supuse unor abuzuri fizice și psihice.
Forțele de ordine au folosit muniția de război
Evenimentele au culminat cu folosirea muniției de război de către forțele de ordine, fapt ce a dus la moartea celor patru persoane menționate, în timp ce altele au fost rănite, unele dintre victime fiind supuse abuzurilor de natură sexuală. Pe lângă aceste acte de violență, numeroase persoane au fost reținute abuziv și transferate în locații necorespunzătoare, cum ar fi Unitatea Militară 0575 Măgurele și Școala Militară Superioară de Ofițeri de la Băneasa, unde au fost private de libertate în condiții deosebit de inumane.