Iată cum au votat 9 milioane de români! Harta distribuirii voturilor

Ultima actualizare:

    Principalele partide, PNL,  PSD şi USR, au împărţit  voturile, după cum  arată distribuţia  lor pe harta ţării
Principalele partide, PNL, PSD şi USR, au împărţit voturile, după cum arată distribuţia lor pe harta ţării

Alegerile europarlamentare şi referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis i-au scos la urne pe români într-o mobilizare fără precedent. Peste 9 milioane de persoane şi-au exercitat dreptul constituţional, iar PNL a ieşit câştigător.

Harta României nu mai este roşie ca la alegerile parlamentare din 2016! Multe judeţe din ţară s-au ”colorat” în galben şi abastru, culorile celor două partide de Opoziţie: PNL şi USR. Acestea au adjudecat 21 de zone importante din ţară, printre care Bucureşti, Ilfov, Braşov, Cluj, Timişoara, Bistriţa, Sibiu, Arad, Oradea, Caraş-Severin. Ba chiar, au reuşit să cucerească  fiefuri ale social-democraţilor, precum Iaşi, Suceava, Vrancea, Tulcea, Constanţa, unde primarii sunt PSD. ”Ciuma roşie”, după cum a fost catalogată în trecut acapararea social-democrată a ţării, a rămas în picioare în 16 judeţe: Botoşani, Neamţ, Vaslui, Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Argeş, Dâmboviţa, Hunedoara, Galaţi, Buzău, Brăila, Dolj, Olt, Giurgiu.Şi Teleorman i-a rămas fidel lui Liviu Dragnea.

Distribuţia voturilor, după rezultatele provizorii oferite de Biroul Electoral Central (BEC) arată o înfrângere a principalului partid de guvernământ - PSD - şi al aliatului acestuia, ALDE. Partidul condus de Călin Poperscu Tăriceanu a obţinut 4,24%, scor sub pragul electoral. UDMR a fost lider în patru judeţe, unde majoritari sunt maghiarii. Vorbim despre Mureş, Harghita, Covasna şi Satu Mare. Ca total, PNL a obţinut la alegerile europarlamentare 26,79% din opţiunile alegătorilor, după numărarea a 99,86% dintre voturi, ceea ce înseamnă puţin peste două milioane de voturi, în timp ce PSD s-a clasat pe locul doi în preferinţele românilor, cu 23,28%. USR a încheiat topul 3 cu 21,40%.

Fruntaşi la vot au fost ilfovenii şi clujenii, cu peste 60% prezenţă, în timp ce la coada clasmentului s-au situat vasluienii şi botoşănenii, cu 34,79% prezenţă, res-pectiv 39,73%.

În Diaspora, conform rezultatelor după numărarea a 244.630 de voturi, reprezentând 66,16% din totalul de 369.775 exprimate, 42,1% au revenit USR, 31,6%- PNL, 9,3%- PMP şi doar  2,9%- PSD. Potrivit BEC, prezenţa la vot a fost de 49.02%, ceea ce reprezintă  9.330.178 din 18.267.732 de români cu drept de vot. 

În ceea ce priveşte referendumul pentru justiţie, 7.541.311 l-au validat, adică 41.28 %. Dintre aceştia, aproape 80% au spus că vor interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, dar şi interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor. Acest referendum a fost unul consultativ, care nu produce deocamdată nici un fel de efecte legislative. Aceste elemente trebuie introduse în Constituţia României, care poate fi modificată în Parlament. Deocamdată, PSD şi ALDE deţin majoritatea atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net