Iată la ce consultaţii ai dreptul când mergi la medicul de familie!

Ultima actualizare:

    Şi consultaţiile la domiciliu intră în  pachetul de bază, însă acestea se acordă doar persoanelor nedeplasabile şi copiilor de 0-1 an
Şi consultaţiile la domiciliu intră în pachetul de bază, însă acestea se acordă doar persoanelor nedeplasabile şi copiilor de 0-1 an

Luna viitoare vor intra în vigoare noile pachete de servicii medicale, de care vor beneficia toţi asiguraţii. Click! vă arată care sunt serviciile pe care le veţi primi în cabinetul medicului de familie.

Pentru persoane sănătoase

- consultaţii preventive la copii şi adolescenţi;- consultaţii preventive de evaluare a riscului individual la adulţii sănătoşi;- consultaţii pentru probleme de sănătate nou apărute- consultaţiile pentru afecţiuni prioritare;- consultaţii pentru boli cronice;- consultaţii programate la domiciliu;- consultaţii pentru gravide şi lehuze.

Preventive, pentru copii

- se acordă periodic şi urmăresc creşterea şi dezvoltarea copilului, nutriţia, depistarea riscurilor. Include evaluarea copilului la intrarea în şcoală. Se referă şi la depistarea riscurilor la adolescent, consiliere pentru stil de viaţă sănătos;- se acordă consultaţii la externarea din maternitate şi la o lună, la domiciliul copilului, apoi la 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18, 24, 36 luni; - educaţie pentru diversificare şi continuarea alăptării- o dată pe an de la 4 la 18 ani. Medicul de familie este cel care face vaccinările prevăzute în schema naţională de vaccinări obligatorie pentru copii.

Preventive, pentru adultul sănătos

- consultaţii programate, în care se evaluează starea de sănătate şi se identifică posibilele riscuri, pentru persoanele care nu au o nici o problemă de sănătate;- o dată la trei ani, pentru cei sub 40 de ani şi o dată pe an pentru cei de peste 40 de ani;- în cadrul acestor consultaţii cu rol de prevenţie intră atât examinarea propriu-zisă, cât şi un set de investigaţii;- aceste consultaţii de evaluare nu trebuie confundate cu consultaţia pentru probleme nou apărute.

Probleme de sănătate nou-apărute

- pentru o problemă nouă de sănătate (durere, stare de rău, febră etc), care nu reprezintă urgenţă, orice persoană asigurată se va adresa medicului de familie, de câte ori are nevoie.- medicul de familie consultă pacientul (1-3 consultaţii în funcţie de caz) şi îi prescrie un tratament, iar, la nevoie, îl trimite la analize (1-6 analize);- dacă problema nu se rezolvă, medicul de familie dirijează pacientul către spe­cialistul din ambulator sau către spital, după caz.

Boli prioritare

- este vorba despre boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip II, boală cronică respiratorie obstructivă, depresie;- sunt incluse investigaţii paraclinice şi intervenţii specifice.

Boli cronice

- bolnavii beneficiază de consultaţii periodice pentru supravegherea evoluţiei bolii, continuitatea terapiei, screeningul complicaţiilor şi educaţia privind auto-îngrijirea, de un set de explorări elective şi prescrierea regulată a tratamentului;- atunci când apare o com­plicaţie, o agravare, o pro­ble­­­­­­mă suplimentară  aso­ci­­­­­a­­tă unei boli cronice, o a­cutizare a bolii, aceste situaţii intră la categoria problemelor noi şi pacientul beneficiază de serviciile necesare.

Gravide şi lăuze

- supravegherea gravidei printr-un număr recomandat de 8 vizite prenatale; - urmărirea lăuzei la domiciliu: la externarea din maternitate şi la 4 săptămâni de la naştere prin consultaţii, investigaţii paraclinice, trimitere la medicul specialist;- investigaţii şi tratamente specifice sarcinii de la momentul luării în evidenţă şi până la 4 săptămâni de la naştere.

Serviciile adiţionale sunt: intepretare EKG, mică chirurgie, interpretare ecografie. Pot fi oferite opţional în cabinetele medicilor de familie numai pacienţilor de pe lista proprie, numai dacă există dotarea corespunzătoare, iar medicul are o competenţă certificată în acest sens. La acest capitol, intră şi eliberarea de documente.

Atenţie! Pachetul de bază nu limitează numărul de prezentări pentru probleme de sănătate noi sau pentru agravarea unor probleme mai vechi. Ori de câte ori intervine o modificare în starea de sănătate, ori de câte ori o persoană se simte rău sau are o suspiciune cu privire la starea sa de sănătate are dreptul să se adreseze medicului de familie, indiferent de vârstă, fiind vorba despre consultaţii în afara programului de prevenţie. Consultaţia pentru probleme noi de sănătate/episoade acute nu trebuie confundată cu urgenţa (stări foarte grave, ameninţătoare de viaţă), pentru care pacientul sună la 112.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Camilla și Charles, GettyImages (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
foto1 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
dughin  jpg
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
Cetatea dacică Piatra Roșie  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (38) jpg
sosoasca  jpg
depozite bancare unde castigi cei mai multi bani in septembrie jpg
greva metrou jpeg
conturi inchise georgescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net