Icoanele și cărțile au ținut capul de afiș al licitației Emil Cioran

Ultima actualizare:

    Emil Cioran, Eugen Ionescu si Mircea Eliade, de la stânga la dreapta, trei oameni de cultură la modă ieri și azifoto: Artmark
Emil Cioran, Eugen Ionescu si Mircea Eliade, de la stânga la dreapta, trei oameni de cultură la modă ieri și azifoto: Artmark

O icoană pe sticlă, al cărei subiect este Duminica tuturor sfinților, sărbătoare marcată anual în prima zi de duminică de după Rusalii, o Biblie ilustrată purtând semnătura olografă a marelui nostru filosof, dar și o fotografie de epocă înfățișându-i împreună pe Emil Cioran, Eugen Ionescu și Mircea Eliade au constituit punctele de atracție ale licitației desfășurate în seara zilei de marți, 22 martie, la București.

În total, în licitație au intrat aproape 70 de obiecte aparținând colecției personale Emil Cioran, fiind vândute circa 90% dintre acestea. La licitația organizată pentru prima dată în România la Galeriile Artmark – Palatul Cesianu din capitală au participat în principal oameni de afaceri și de cultură români.

Cel mai bine vândut obiect scos la licitație a fost o icoană pe sticlă din zona Lancrăm (Valea Sebeșului), realizată în secolul al XIX-lea, și al cărei subiect este Duminica tuturor sfinților. Ea a avut un preț de pornire de 200 de euro, dar a fost adjudecată pentru o sumă de peste 21 de ori mai mare, 4.250 de euro. Icoanele scoase la licitație s-au bucurat de un mare succes la public. Astfel, o icoană a Maicii Domnului, de factură occidentală, realizată în a doua parte a secolului al XIX-lea, s-a vândut cu 1.400 de euro (fiind scoasă la licitație pentru doar 500 de euro), în timp ce o altă icoană, înfățișându-l pe Sf. Gheorghe omorând balaurul, cu o vechime de aproape un secol, s-a dat cu 700 de euro, de trei ori mai mult decât cifra de start.

 Apoi, în mod paradoxal pentru destinul celui supranumit filosoful disperării, cel de-al doilea obiect care și-a depășit cu mult prețul de pornire cu care a fost scoasă la licitație a fost o Biblie ilustrată din perioada interbelică, cu o semnătură olografă a autorului, care de la 50 de euro a fost vândută cu o sumă de 16 ori mai mare, la 800 de euro.

O cruce de lemn, îmbrăcată în filigran, din casa părintească a lui Emil Cioran, s-a vândut cu 800 de euro (de opt mai mare decât prețul de pornire), în timp ce o menoră din bronz, candelabrul evreiesc cu șapte brațe, s-a dat pentru 600 de euro, de șase ori mai mult decât cifra de start.

Cărțile din biblioteca personală a lui Emil Cioran s-au vândut și ele foarte bine. Astfel, un exemplar din volumul ”Despre neajunsul de a te fi născut”, din 1973, cu o dedicație a lui Emil Cioran către fratele său, Aurel, s-a vândut cu 600 de euro, de cinci ori mai mult decât suma propusă la startul licitației, în timp ce un alt titlu semnat tot de Cioran, ”Exerciții dea dmirație”, de data ascris în franceză, s-a vândut cu 100 de euro (35 de euro a fost prețul de pornire). În general, fostele cărți ale lui Emil Cioran s-au vândut cu sume de două sau de trei ori mai mare decât prețul propus la prima strigare.

Două căți poștale trimise de Emil Cioran părinților săi, în perioade diferite, una de la Berlin, în 1934, și o a doua din Paris, în 1938, s-au bucurat și ele de succes la licitație, plătindu-se câte 700 de euro per bucată (200 de euro per bucata a fost prețul inițial).

Fotografiile de familie, multe unicat, au fost apreciate la superlativ

Și fotografiile de familie au fost extrem de bine apreciate, dată fiind și raritatea lor. Astfel, fotografia originală înfățișându-i împreună pe cei mari oameni români de cultură din perioada interbelică, Cioran, Ionescu și Eliade, după care s-au făcut numeroase afișe, s-a vândut cu 800 de euro (preț de start – 75 de euro), în timp ce fotografia ce-l înfățișează pe Cioran la 50 de ani s-a dat cu 250 de euro (față de 150 de euro la startul licitației). 150 de euro s-au dat și pe o fotografie de tinerețe a colegului de facultate a lui Emil Cioran, Dinu (Constantin) Noica, dublu față d eprețul de pornire, în timp ce pentru o fotografie cu întreaga familie Cioran s-au plătit 400 de euro (față de 100 la start).

S-a bucurat de succes și biroul la care adolescentul Emil Cioran și-a scris în casa părintească primele texte în limba română, adjudecat la 2.500 de euro, față de 800 – 1.200 de euro prețul de pornire. Nu același lucru se poate spune despre patul în care a dormit Cioran (1.800 de euro plătiți, sub cei 2.000 – 3.000 de euro propuși inițial), un bufet-secretaire decorat în stilul Neo-barocului german (apreciat la 5.000 – 7.000 de euro) sau garnitura de salon a familie Cioran, din lemn de nuc, estimata la 12.500 – 15.000 de euro, ambele neadjudecate încă. De asemenea, nu a fost adjudecat nici un carnețel cu panseuri și notițe olografe aparținând lui Emil Cioran, pus la vânzare pentru 900 de euro.

Per total, pentru bunurile achiziționate s-au plătit aproape 31.000 de euro, estimarea inițială a celor de la Artmark ridicându-se la circa 46.000 de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net