Imagini spectaculoase pe cerul din România. Aurora boreală a nordicilor, văzută în mai multe județe. FOTO

Duminică seară, rețelele de socializare au fost inundate cu imagini suprinse în România cu aurora boreală, fenomen care în mod normal este vizibil în zona de nord a Europei.

Aurora boreală a putut fi văzută în România / foto: Facebook
Aurora boreală a putut fi văzută în România / foto: Facebook

Fenomenul extrem de spectaculos, care în mod normal apare la mari înălțimi, după Cercul Polar, s-a prezentat sub forma unei „draperii” roșii care coboară din cer și a fost văzut în mai multe județe din România.

Autora boreală s-a văzut pe tot teritoriul Romîniei, dacă ne orientăm după locurile în care au fost făcute poze: din vestul țării - Timiș, Bihor - până în est, în Ialomița sau Tulcea.

Aurora boreală a apărut în urma unei erupții solare

Astronomul Adrian Șonka a declarat, pentru Digi 24, că fenomenul este foarte rar la latitudinea țării noastre, ultima oară fiind văzut în 2015.

Potrivit acestuia, aurora boreală a fost cauzată de o erupție solară care a avut loc în urmă cu câteva zile, pe 3 noiembrie, și s-a produs în această seară, când particulele emise în urma erupției au ajuns pe Pământ și au interacționat cu atmosfera terestră.

Astronomul a mai precizat, potrivit aceleași surse, că nu se poate anticipa dacă astfel de fenomene vor mai fi văzute, pentru că sunt mai multe condiții care trebuie îndeplinite pentru ca aurora boreală să devină vizibilă.

Ce este aurora boreală

Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru.

Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală, termen folosit inițial de Galileo Galilei, cu referire la zeița romană a zorilor, Aurora, și la titanul care reprezenta vânturile, Boreas.

Apare în mod normal în intervalele septembrie-octombrie și martie-aprilie. În emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă, după James Cook, o referință directă la faptul că apare în sud.

Fenomenul nu este exclusiv terestru, fiind observat și pe alte planete din Sistemul Solar, precum Jupiter, Saturn, Marte și Venus. Totodată, fenomenul este de origine naturală, deși poate fi reprodus artificial prin explozii nucleare sau în laborator.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tsunami  jpg
9 george washington shutterstock 423235858 jpg jpeg
casierie banca jpeg
mosmon baia mare jpg
apartament pixabay jpg
Dixville Notch vote jpg
casa fara gard america jpg
Taxi Romania FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net