În ce condiții puteți refuza trimiterea copiilor la școală
Chiar dacă școala de care aparține copilul vostru decide că orele se vor desfășura față în față, la clasă, puteți refuza trimiterea lui la școală.
Ordinul comun al Ministerelor Educației și Sănătății nr. 5.487/1.494/2020 prevede că elevii cu boli cronice sau cei care locuiesc cu persoane ce fac parte dintr-o categorie de risc (și pot face complicații la o eventuală contaminare cu Covid-19) au dreptul să rămână acasă dacă doresc, la recomandarea medicului.
„Pentru cei care nu pot reveni la școală, reprezentanții unităților de învățământ vor identifica soluții pentru asigurarea procesului educațional la distanță”, se arată în lege. În „categoriile de risc” intră persoanele cu boli respiratorii cronice severe, obezitate, diabet, boli inflamatorii/rare/autoimune/ereditare de metabolism, au dizabilități sau urmează un tratament imunosupresiv. Copiii care chiar ei fac parte din grupe de risc se prezintă la școală cu avizul și recomandările medicului și cu acordul scris al părintelui.
Joi vom afla cum începe fiecare școală în parte
Ministerul Sănătății a publicat luni situația epidemiologică pe județe și localități, care arată numărul de infectări la 1.000 de locuitori. În funcție de aceasta, dar și de particularitățile locale, de infrastructura fiecărei școli, consiliul de administrație al unității de învățământ va propune Inspectoratului Școlar Județean de care aparțin, până mâine, 10 septembrie, aplicarea unuia dintre scenariile de organizare a cursurilor. Sunt trei scenarii:
- Scenariul 1 (verde): participarea la clasă a tuturor preșcolarilor și elevilor, cu respectarea normelor de protecție în vigoare.
- Scenariul 2 (galben): la clasă vor veni doar preșcolarii, elevii din învățământul primar și cei de clasele a VIII-a și a XII-a. Toți ceilalți fac școală hibrid (prin rotație, jumătate la clase timp de două săptămâni, jumătate online).
- Scenariul 3 (roșu): toți elevii fac școală online.