În ce condiții se întorc elevii la școală. Ce se întâmplă cu profesorii de peste 65 de ani
Institutul Național de Sănătate Publică a pus în dezbatere publică și câteva măsuri care privesc întoarcerea la școală a elevilor din anii terminali, în vederea pregătirii examenelor de absolvire. Masca de protecție va fi obligatorie, iar profesorii de peste 65 de ani nu vor reveni la școală.
Cursurile nu vor mai fi reluate în acest an școlar pentru majoritatea elevilor și studenților, a anunțat președintele României, Klaus Iohannis, la sfârșitul lunii aprilie. Vor reveni la școală doar elevii din anii terminali (a VIII-a, a XII-a și a XIII-a), în vederea pregătirii evaluării naționale, respectiv bacalaureatul, însă în anumite condiții.
Iată condițiile propuse de Institutul Național de Sănătate Publică
- Revenirea elevilor la școală: cel mult 10 elevi în clasă, cel mult trei ore pe zi.
- Sălile de curs vor fi dezinfectate cu biocide.
- Pe toată durata activităților desfășurate în școală, atât elevii, cât și profesorii vor purta mască medicală simplă sau mască nemedicală din diverse materiale textile.
- Elevii vor fi așezați în bănci astfel încât să aibă cel puțin un loc liber în stânga și dreapta și un rând liber în față și spate.
- Copiii care locuiesc împreună cu persoane de peste 65 de ani NU revin la școală.
- Copiii și profesorii cu boli cronice NU revin la școală.
- Profesorii de peste 65 de ani NU revin la școală.
Elevii din anii terminali se întorc la școală începând cu 2 iunie
Elevii din clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a, anii de final de ciclu profesional şi liceal, pot reveni la școală pe data de 2 iunie doar pentru două săptămâni. Se vor realiza în această perioadă numai activităţi de pregătire şi consiliere pentru examenele naţionale, conform anunțului făcut de ministrul Educației, Monica Anisie.
"Evaluarea naţională şi bacalaureatul se vor susţine în conformitate cu noua programă şi respectând calendarele comunicate deja. Evaluarea Naţională începe din 15 iunie, iar examenul de bacalaureat începe cu probele scrise pe 22 iunie şi va continua cu probele pentru competenţe. Calendarul acestora va fi comunicat ulterior", a mai spus Anisie.
Regulile de relaxare, începând cu 15 mai
După două luni de izolare strictă, România începe să se deschidă din 15 mai. Institutul Național de Sănătate Publică a publicat pe site-ul oficial un set de măsuri de relaxare graduală, acestea fiind lansate pentru dezbaterea publică. Sugestiile pot fi trimise pe adresa de email propuneri.relaxare@ms.ro. Documentul include reguli privind activitatea saloanelor de îngrijire personală, cea din cabinetele stomatologice, din unităţile sanitare non-COVID, măsuri pentru protecţia elevilor din clasele terminale şi pentru examenele naţionale, precum şi privind transportul de persoane. Sunt incluse şi recomandări privind activitatea în lăcaşurile de cult, în birouri şi unităţi de cazare.
Citește și:
Cum vom merge la dentist după 15 mai. Reguli pentru cabinetele stomatologice
Liber la nunți în biserică după 15 mai! Câte persoane pot participa și ce reguli trebuie să respecte