În ce condiții se vor redeschide parcurile din Capitală. Anunțul făcut de Gabriela Firea
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că parcurile din Capitală ar putea fi deschise după 15 mai, cu respectarea în continuare a unor condiții de distanțare socială. Pentru copii, veștile sunt în continuare proaste: locurile de joacă vor rămâne închise, la fel și creșele, grădinițele și after-school-urile.
„Voi propune Comitetului Municipal pentru Situații Speciale de Urgență atât redeschiderea parcurilor din Capitală, cât și a cimitirelor, pentru că oamenii sunt foarte supărați că nu au avut acces până acum. În ceea ce privește teatrele, sălile de spectacole, nu am o veste bună, ele vor rămâne închise. Tot ceea ce se întâmplă în Capitală trebuie să fie în concordanță cu ceea ce se întâmplă la nivel național”, a precizat Gabriela Firea într-o intervenție la Digi 24.
Are o veste bună pentru cei cărora le-a fost dor de plimbările în parc: „Pledez pentru redeschiderea parcurilor, că oamenii au înțeles că nu e bine, nu e în avantajul lor să se apropie de mai multe persoane sau să se reunească în grupuri așa cum făceam înainte. Chiar și cu masca oamenii se bucură să facă sport, mișcare, pentru a sta în aer liber. Cred că e un pas important și voi pleda pentru această măsură săptămâna viitoare”. Condiția pe care vor trebui să o respecte bucureștenii va fi să nu se apropie foarte mult de alte persoane, să nu stea la coadă la suc/dulciuri/mici. „Riști foarte mult să stai la coadă”, precizează Firea.
Creșele și grădinițele vor rămâne închise
Locurile de joacă vor rămâne, însă, închise. „Acolo inevitabil să creează o anumită aglomerație, pentru copii e mai dificil să-i înveți sau să-i obligi să păstreze distanța socială”. Nici creșele, grădinițele și after-school-urile nu se vor redeschide în București, anunță Gabriela Firea: „E un risc foarte mare pe care eu una nu mi l-aș asuma. Cine o susține un asemenea demers trebuie să vină și cu soluția. Oricâte măsuri s-ar lua în astfel de locuri, nu poți preveni contaminarea. Pledez ca unul dintre părinți să rămână acasă și să fie plătit de stat să stea acasă cu copiii”.
Cum vom circula cu mijloacele de transport în comun
În perioada stării de urgență, când oamenii au stat mai mult în case, parcul auto al STB a fost redus cu 40%. Din acest motiv, au fost situații punctuale când, pe anumite rute, transportul în comun a devenit aglomerat. Gabriela Firea precizează că după 15 mai se vor lua măsuri și la acest capitol: „Vom monitoriza care sunt orele, precum și locurile și intersecțiile unde se creează aglomerațiile, pentru a suplimenta punctual. Firesc ar fi ca într-un mijloc de transport în comun să fie călători pe scaune și maximum un rând de oameni în picioare. Controlorii, care până acum doar verificau biletele, ar putea supraveghea respectarea distanțării, fără abuzuri, doar cu calm și prin dialog. Nu cred că cineva se va supăra să i se spună să aștepte următorul tramvai, că e spre binele lui”.