În ce condiții va începe școala. Sorin Cîmpeanu și Ioana Mihăilă, anunț de ultimă oră: „După 6 la mie, școala intră în online”

Ultima actualizare:

    Elevii vor trebui să poarte și în acest an mască de protecție
Elevii vor trebui să poarte și în acest an mască de protecție

Condițiile în care începe școala au fost anunțate oficial, miercuri, de către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a susținut o conferință de presă alături de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

În mai puțin de două săptămâni începe școala, iar elevii și părinții, cel puțin până azi, nu au știut exact în ce condiții se va reveni la ore și care vor fi regulile impuse de autorități. Miercuri, la ora 10Iată, oficial, cum va începe anul acesta școala

Anul acesta, cursurile încep la 13 septembrie, iar regulile și măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii cazurilor de îmbolnăvire cu Covid sunt mai relaxate decât cele de anul trecut.

Ioana Mihăilă, despre măsurile de prevenție din școli

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a enumerat măsurile de prevenție care vo fi uate în școli:

  • distanțarea socială, aerisirea spațiilor închise și mai ales ale acelor încăperi cu risc mare de transmitere a bolii (săli de mese, săli de sport):
  • purtarea măștii de protecție în spațiile închise;
  • masca de protecție recomandată este cea medicinală dar se aceptă și cele fabricate din material textil cu două condiții: să acopere corect nasul și bărbia și să fie adaptate perfect feței;
  • se interzic alte tipuri de dispozitive care să fie folosite pe post de mască de protecție;
  • profesorii vor fi singurii care vor putea purta viziere;

Despre rata de infectare și trecerea la cursurile online 

Dacă se atinge pragul de 6 cazuri la mia de locuitori, toți elevii vor întra în online, cu excepția copiilor de creșă și grădiniță. Dacă nu se atinge acest prag, atunci elevii vor urma cursurile cu prezență fizică. 

Despre masca de protecție

Elevii și profesorii sunt obligați să poarte mască de protecție în toate spațiile închise. Masca poate fi dată jos doar afară, atunci când copiii se află în exterior, în curtea școlii. masca de protecție poate fi fabricată din material textil însă autoritățile recomandă purtarea modelelor sanitare, care sunt mult mai sigure. Copiii de creșă și grădiniță sunt în continuare exceptați de la purtarea măștii de protecție.

Despre festivitatea de începere a noului an școlar

Festivitățile de începere a noului an școlar vor avea loc în curtea unităților de învățământ dar se vor organiza ținând contde două reguli: toți participanții - elevi, părinți, bunici, profesori - vor purta mască de protecție și evenimentul va ira o oră și jumătae. 

Ce se întâmplă dacă există unul sau mai multe cazuri pozitive în școală

Situația unui elev mai mic de 12 an depistat pozitiv: În cazul în care un elev cu vârsta până în 12 ani a fost confirmat cu Covid, toți elevii din calasa în care învață respectivul vor intra în online pentru o perioadă de 14 zile. Însă, copiii se vor putea întoarce mai devreme la școală - mai exact în ziua a opta - doar dacă prezintă un tsta antigen rapid cu rezultat negativ. testarea din ziua a opta se organizează în școli și se efectuează de către personalul medical al unității de învățământ sau de către echipele mobile DSP.

Situația unui elev mai mare de 12 ani depistat pozitiv: În cazul în care un elev de peste 12 ani (din clasa a VII-a, a VIII-a și liceu) este depistat pozitiv, elevii din calsa în care învață respectivul pot veni în continuare la școală dacă au fost vaccinați sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și fac dovada acestor lucruri. Doar așa ei vor învăța cu prezență fizică la școală. Ceilalți elevi trec la cursurile online timp de 14 zile cu posibilitatea de reîntoarcere ăn bănci în ziua a opta,după efectuarea unui test antigen rapid. 

Situația mai multor cazuri pozitive depistate în școală: potrivit autorităților, în cazul în care există mai multe cazuri pozitive la Covid în unitatea de învățămât, DSP va efectua o anchetă epidemiologică și va putea propune trecerea în online a tuturor elevilor și profesorilor pentru o perioadă de 14 zile.

Despre vaccinarea elevilor 

La început de an școlar, păriții vor primi un formular în care vor trebui să spună dacă sunt sau nu de acord cu vaccinarea copiilor.  Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat recent că în fiecrea școală au fost nominalizate persoane de contact care vor lua legătura cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică şi cu părinţii, tocmai pentru a organiza campanii de informare în ceea ce privește vaccinarea copiilor.

  • acolo unde se poate şi unde există cabinete medicale şcolare, medic şcolar şi dotare corespunzătoare, la nivelul acelor cabinete se pot organiza centre de vaccinare;
  • acolo unde infrastructura sau personalul nu permit organizarea, în acele cabinete se poate solicita caravană mobilă prin mobilizarea unei echipe de la centrele de vaccinare. În special în oraşe avem centre de vaccinare care au timp, nemaiavând acum atât de multă activitate, să se mobilizeze către şcoli, a punctat Ioana Mihăilă.
  • la şcolile unde există un centru de vaccinare în imediata proximitate, reprezentanţii şcolii informează şi programează copiii, părinţii şi cadrele didactice la vaccinare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net