În ce electrocasnice «mişună» cei mai mulţi microbi
Cercetătorii au ajuns la concluzia că peste 60% dintre maşinile de spălat vase adăpostesc mucegaiuri extrem de rezistente la garniturile de cauciuc. Şi în maşina de spălat rufe se adună mucegai. Curăţă săptămânal cutiuţa în care pui detergentul, precum pliurile cauciului de uşă, unde rămâne mereu apă care nu se evaporă. Trebuie să ştii că mucegaiul negru poate duce la declanşarea unor maladii pulmonare şi a unor infecţii grave, iar sporii eliberaţi în aer pot fi uşor inhalaţi şi pot provoca alergii. E indicat ca o dată la câteva săptămâni să setezi maşina de spălat rufe sau pe cea de slălat vase să funcţioneze fără încărcătură, iar în compartimentul destinat detergentului să pui oţet sau clor, pentru dezinfectare.
Aparatele de aer condiţionat pot acutiza şi ele simptomele alergice. Acestora trebuie să li se cureţe periodic filtrele de praf. Nu e complicat: pur şi simplu se bagă în cadă şi se curăţă cu detergent sau săpun lichid.
Prăjitoarele şi maşinile de pâine, aparatele pentru sendviş, cafetierele şi roboţii de bucătărie sunt şi ele sursă sigură de bacterii, dacă nu sunt curăţate corespunzător şi ferite de umiditate. După ce le-ai spălat, lasă-le deschise ca să se usuce cât mai bine.
Să nu uităm de frigider. Praful, urmele de lichide vărsate din greşeală, mâncarea căzută, chiar şi o firimitură, toate acestea pot intra în putrefacţie. Dezinfectează frigiderul cel puţin o dată pe lună.