În ce hal trăieşte o familie distrusă de bancă!

Ultima actualizare:

    Teodor (17 ani) şi Elena (18 ani) sunt elevi la Şcoala Centrală şi merg la cursuri cu încălţările rupteFoto: David Muntean
Teodor (17 ani) şi Elena (18 ani) sunt elevi la Şcoala Centrală şi merg la cursuri cu încălţările rupteFoto: David Muntean

Au avut bani, o afacere din care câştigau mai mult decât suficient şi reuşiseră să-şi ridice o vilă. În câţiva ani, totul s-a năruit pentru Lenuţa şi Teodor Dinu. Banca la care sunt împrumutaţi i-a adus în sapă de lemn.

Nu vă îndatoraţi la bănci pentru că riscaţi să ajungeţi pe străzi! Într-o astfel de situaţie se află acum familia Dinu, din Capitală. Povestea lor începe în 2006, atunci când, oameni de afaceri fiind, Lenuţa, 46 de ani, şi Teodor, 48 de ani, au accesat o linie de credit cu care să-şi susţină firma. Aduceau haine din Germania pe care le vindeau în propriul magazin. S-au împrumutat cu 60.000 de euro şi au pus casa gaj.

”Aveam o rată lunară de peste 1.000 de euro. Pentru că totul ne mergea bine, cei de la bancă ne tot ofertau cu credite, chiar şi de 400.000 de euro. Ne-am luat după ei, iar în 2008 am accesat un credit ipotecar de 80.000 de euro pentru o garsonieră. Pentru ambele datorii achitam lunar peste 2.000 de euro. În loc să ne sprijine că eram clienţi corecţi ne puneau beţe-n roate. În şase luni ne-au mărit dobânda de la 14,5% la 18%”, povesteşte Teodor.

Banca a încercat să îi taxeze cu 20.000 de euro în plus

Lenuţa Dinu: "Avem frigiderul gol. Ne aduc rudele de-ale gurii”
Lenuţa Dinu: "Avem frigiderul gol. Ne aduc rudele de-ale gurii”

Ca să scape de povara datoriilor, bărbatul a decis să vândă casa pusă gaj. În felul acesta stingea creditul şi îi rămâneau şi ceva bănuţi pe care să-i investească în afacerea cu haine. S-a lovit de un zid din partea băncii, care nu a dorit nici în ruptul capului să primească datoria până la ultimul cent. ”Am pus la dispoziţia băncii 84.000 de euro ca să ştergem creditul, iar cumpărătorul îmi oferea pe casă 105.000 euro. Când au văzut cei de la bancă faptul că ne-ar rămâne 20.000 de euro ne-au obligat printr-o clauză abuzivă, introdusă după acest episod, să rambursăm concomitent 20.000 de euro la creditul de investiţii rămas în sold. Ce legătură avea creditul pentru casă cu cel pentru afaceri? Nici una! Aşa că nu am fost de acord cu înşelăciunea. Am plătit ratele până în 2012, după care nu am mai reuşit. Banca ne-a executat afacerea, ne-a luat marfa, am vândut maşina, verighetele, tot”, continuă Teodor.

«Am vrut să ne spânzurăm»

Prospera familie Dinu trăieşte acum de pe o zi pe alta. Primeşte haine de pomană, mâncare de la rude, iar copiii merg la şcoală cu încălţări rupte. „Am vrut să ne spânzurăm, dar ne-am gândit la copii. Băiatul nostru a luat-o razna. Pleacă de acasă, are note mici, deşi fusese olimpic, şi ne-a trimis mesaj că se sinucide. Banca ne-a distrus. Sora mea a făcut infarct şi a murit acum trei ani, din cauza hărţuielilor la care suntem supuşi”, ne spune, plângând, Lenuţa, care a făcut diabet din cauza supărării. 

Așteaptă să fie aruncați în stradă

Teodor Dinu: "Datoria la curent a ajuns la 3.220 de lei. O să ni-l taie”
Teodor Dinu: "Datoria la curent a ajuns la 3.220 de lei. O să ni-l taie”

Deşi în primă fază bieţii oameni au câştigat procesul cu banca, la recurs au pierdut, iar acum aşteaptă să fie aruncaţi în stradă. Rămân fără ambele locuinţe. Ar trebui să înapoieze 215.000 euro cu tot cu penalităţi, în condiţiile în care au luat 140.000 de euro în total şi au rambursat 100.000 de euro.

Isărescu desființează legea «casă contra credit» 

Înainte să ajungă la mâna băncii, familia Dinu îşi permitea să colinde prin toată Europa
Înainte să ajungă la mâna băncii, familia Dinu îşi permitea să colinde prin toată Europa

Bancherii încearcă prin toate mijloacele să împiedice aplicarea Legii dării în plată în forma aprobată de parlamentari la sfârşitul anului trecut. Înainte ca discuţia să fie reluată în comisiile de specialitate ale Senatului, BNR a transmis o listă de 34 de pagini cu propuneri de modificare! Astfel, dacă în varianta inițială a legii, oricine are un credit garantat cu o proprietate, poate da garanția băncii ca să scape de datorii, BNR propune ca legea să nu se aplice decât contractelor de credit ipotecar pentru investiții imobiliare. Apoi e vorba doar de contracte semnate după aprobarea legii, nu contracte în derulare. Astfel, cei care au luat ţeapă cu apartamentele scumpe în anii 2008-2009 nu vor intra sub incidenţa acestei legi.

BNR mai propune ca doar creditele mai mici de 150.000 de euro să se încadreze în această lege. Şi o ultimă propunere ar fi legată de gradul de îndatorare al împrumutatului. Bancherii au cerut ca doar persoanele ale căror rate depășesc 65% din venitul lor să poată beneficia de această lege. În concluzie, dacă Parlamentul acceptă condiţiile BNR nu ştim cui se mai adresează această lege!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net