În România va ploua cu „mingi de foc”. Ce sunt Tauridele nordice și unde vor putea fi observate

Dacă nu ați reușit să vedeți mingile de foc ale Tauridelor de Sud, care au luminat cerul cu o ploaie de stele săptămâna trecută, nu vă faceți griji. Tauridele Nordice sunt pe cale să ofere un nou spectacol, conform CNN.

Ploaie de meteori, imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto Pixabay
Ploaie de meteori, imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto Pixabay

Tauridele Nordice au început să fie vizibile încă de la mijlocul lunii octombrie, dar vor atinge punctul maxim de activitate în noaptea de luni spre marți, momentul cel mai favorabil pentru observare fiind după miezul nopții, potrivit NASA.

Aceasta este o oportunitate deosebită pentru cei pasionați de astronomie și observații ceresti, care își pot pregăti telescoapele pentru a surprinde acest fenomen rar și spectaculos.

Meteorii par să radieze din constelația Taurului

Aceste meteori par să radieze din constelația Taurului și sunt vizibile pe aproape toată planeta, cu excepția Antarcticii, conform declarației Dr. Shannon Schmoll, director al Planetariului Abrams de la Universitatea de Stat din Michigan.

Totuși, faza aproape plină a lunii (aproximativ 79%) în timpul maximului Tauridelor poate îngreuna observarea meteoriților în prima parte a nopții, arată datele Societății Americane de Meteori (AMS).

Pentru o vizibilitate optimă, Schmoll recomandă să așteptați până târziu în noapte, când luna va fi mai jos pe cer, oferind condiții mai bune de observare. „Nu vă deplasați prea mult, stați într-o zonă întunecată, simțiți-vă confortabil și aveți răbdare”, a spus Schmoll, explicând că momentul ideal pentru observație poate varia în funcție de locație.

La fel ca Tauridele de Sud, Tauridele Nordice își au originea în fragmente desprinse din cometa Encke, cometa cu cea mai rapidă orbită cunoscută în sistemul solar, care finalizează o rotație completă în jurul Soarelui în doar 3,3 ani.

Deși ploaia de meteori Tauride produce, în general, mai puțini meteori pe oră (aproximativ cinci) decât alte fenomene similare, oferă o atracție deosebită: posibilitatea de a vedea mai multe mingi de foc. Spre deosebire de meteoriții obișnuiți, care au dimensiuni mici, de la 10 microni la un metru, mingile de foc sunt fragmente mult mai mari, care ard pe cer cu o intensitate mult mai mare, deseori strălucind mai tare decât planeta Venus.

„Mingile de foc” strălucesc foarte tare

Aceste mingi de foc, datorită mărimii și strălucirii lor, sunt vizibile pentru perioade mai lungi de timp, lăsând în urmă două tipuri de dâre: dâre luminoase și dâre de fum.

Prima categorie, definită de AMS, constă în urme de molecule de aer ionizate, care rămân vizibile pentru câteva secunde sau, uneori, minute. Urmele de fum, vizibile mai des în timpul zilei, amintesc de dârele lăsate de avioane și pot fi deschise sau închise la culoare.

„Este foarte important să ne conectăm cu natura”, a subliniat Schmoll. „Faptul că putem vedea această interacțiune dintre Pământ și restul sistemului solar ne oferă o priveliște minunată.” Ploile de meteori nu sunt doar spectaculoase, ci aduc și noi informații despre univers, atât pentru astronomii profesioniști, cât și pentru pasionați. „Fragmente mai mari care ating suprafața pot conține indicii despre originile sistemului solar”, a spus Schmoll, subliniind valoarea lor științifică.

Tauridele Nordice vor fi vizibile până pe 2 decembrie, conform AMS, oferind numeroase oportunități de a observa mingile de foc în următoarele săptămâni.

Alte evenimente astronomice importante până la finalul anului 2024 includ:

  • Leonidele: 16-17 noiembrie
  • Geminidele: 12-13 decembrie
  • Ursidele: 21-22 decembrie

În plus, două luni pline remarcabile se vor mai ivi anul acesta: Superluna castorului pe 15 noiembrie și Luna rece pe 15 decembrie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cristina Păsăroiu și Andrea Bocelli au cântat împreună de Revelion la Abu Dhabi. FOTO: Luca Rossetti/Facebook
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
miami1 jpeg
image png
tarot webp
boia ardei istock jpg
Odihnă, flori, somn jpg
image png
1 boboteaza jpg jpeg
boboteaza1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net