Inaugurare amânată pe termen nelimitat la Spitalul Gomoiu. Click! a descoperit secretele șantierului
Șase ani și degeaba! Lucrările la cea mai mare investiție medical din România, noul spital de copii Gomoiu din București bat pasul pe loc. Reporterii Click! vă spun de ce nu se inaugurează prima unitate medicală pentru copii, construită la nivel european în România după Revoluție. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea a promis în februarie 2018 că spitalul va fi funcţional din luna martie.
"In luna martie a acestui an se va finaliza spitalul Gomoiu si vechea clădire a spitalului va fi consolidată și modernizată de PMB și acolo se va amenaja un centru de excelență în oncologie pediatrică. Alături de această clădire va funcționa o alta, unde vor fi cazați părinții copiilor aflați la tratament", a promis acum două luni, primarul Gabriela Firea în cursul unei vizite neanunțate pe șantier. Reporterii Click! au aflat că inaugurarea a fost amânată pe termen nelimitat, deoarece achiziționarea aparaturii pentru toate secțiile nu este finalizată. ”Au fost echipate deocamdată, doar o parte dintre secții, printre care ORL, Pediatrie, de Chirurgie, mai este așteptată aparatura pentru Dermatologie, Hematologie, Diabet, Nutriție și Boli metabolice, Ortopedie. După achiziționarea întregii aparaturi, urmează testele de igienizare care nu sunt o joacă. Dovada? La noua clădire a Spitalului de Ortopedie Foișor, inaugurată oficial la sfârșitul lui decembrie 2017, de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, nici acum nu s-au terminat probele de igienizare”, ne-au declarat surse din cadrul Municipalității. Inițial cei doi demnitari au anunțat că noua clădire va fi funcţională peste aproximativ şase săptămâni.
”Au fost găsite probleme și inaugurarea s-a amânat până totul va fi OK”, ne-au dezvăluit aceleași surse din cadrul Municipalității, la curent cu stadiul testelor. Costurile pentru noua clinică s-au ridicat până acum la 11,5 milioane de euro.
Caracteristicile noului spital Gomoiu sunt întra-adevăr impresionante: suprafaţă de aproximativ 20.000 de mp, şase etaje, 17 secţii, dintre care zece noi (pneumologie pediatrică, alergologie şi imunologie, gastroenterologie pediatrică, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, oncologie, hematologie, endocrinologie, chirurgie pediatrică, ortopedie şi dermatologie), precum şi trei compartimente (ORL, reabilitare medicală şi dermatologie pediatrică) şi un număr total de 222 de paturi (dintre care 202 spitalizare continuă şi 20 spitalizare de zi). Practic, în loc de două săli de operație ce deservesc o singură specialitate (ORL), cum este acum, urmau să apară zece: două săli de operaţii ORL, două săli de Chirurgie, două pentru operaţii Ortopedie şi patru săli operaţii Cardiologie. Lucrările au început în anul 2012, iar ultimul capitol trebuia scris în primăvara lui 2015. Unitatea urma să aibă o parcare subterană cu o capacitate de 119 locuri, dintre care cinci pentru ambulanţe și un parc cu o suprafaţă de 3.400 mp
După finalizarea lucrărilor, actuala clădire a spitalului se va transforma potrivit reprezentanților Municipalității într-un centru de excelenţă pentru oncologia pediatrică. De asemenea, o parte din clădirea vechiului spital va fi amenajată pentru cazarea părinţilor copiilor care vin la operaţii şi tratamente