Incredibil! Așteptați 4 luni până când ești programat pentru permis

Ultima actualizare:

    La Giurgiu se puteau obține permise ilegal
La Giurgiu se puteau obține permise ilegal

Cine vrea să obțină permisul are mult timp de așteptat. Între o lună și jumătate și patru luni, în funcție de județ. Disperați să ocupe un loc din vreme, mulți se programează la sală chiar înainte să înceapă școala de șoferi, blocând de multe ori sistemul online.

Tot mai mulți români vor să conducă mașina. Datele arată că anul trecut au obținut permis de conducere cu 200.000 de persoane mai multe față de 2016.

Peste 7 milioane de români au carnet de conducere

În total, pe străzile patriei pot șofa 7.554.785 de femei și bărbați. Iar dacă cererea a crescut și timpul de așteptare este mai mare.

De când te programezi pentru a da sala și până când ajungi efectiv să susții examenul trec în jur de patru luni, maximum, în anumite zone din țară, spun surse din cadrul Direcției Regim Permise și Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV). Însă media este undeva la o lună și jumătate.

Și asta din cauza numărului mic al examinatorilor.

La nivel național, sunt 330 de angajați, dintre care 20 intrați în pâine de săptămâna trecută. Și încă se mai fac angajări, mai ales că la DRPCIV este un deficit de 150 de persoane.

Cine poate examina elevii

Și nu oricine poate deveni examinator. Trebuie să fie polițist, să aibă un cazier de șofer impecabil și să urmeze un curs de trei săptămâni. Salariul minim pornește de la 3.000 de lei pe lună.

Și chiar sunt nevoiți să trăiască din leafă, pentru că orice tentativă de luare de mită este aspru pedepsită cu închisoarea. În plus, elevii nu mai pot fi trecuți la treseu pe ochi frumoși, examinarea fiind filmată.

Cei care au reclamații la adresa examinatorilor pot face reclamații, iar pe baza iamginilor video aceștia sunt sancționați disciplinar.

”Mulți se plâng de faptul că li se vorbește urât”, afirmă oamenii din sistem. O statistică arată că cei mai mulți români pică proba teoretică și nu pe cea practică, așa cum s-ar crede.

Sunt chiar înscriși care nu reușesc să răspundă la mai mult de trei întrebări corect, din cele 26. Anul trecut au promovat 56,42%, față de 59,01% în 2016.

Poți face școala pe mașină automată

Și da, autoritățile îți  permit să faci școala de șoferi pe o mașină cu transmisie automată. Adică fără ambreiaj. Și tot pe ea dai examenul pentru obținerea permisului.

Interesant este faptul că cine optează pentru un astfel de autoturism, va avea trecut pe carnet un cod special și nu va putea conduce și mașini clasice.

”Pentru asta va trebui să urmeze ore suplimentare și să dea din nou examen”, ne-au precizat sursele. Totodată, trebuie să știi că dacă vrei să conduci în țările non-UE, spre exemplu în SUA, trebuie să depui în țara respectivă cazierul șoferului, pe care-l obții de la Poliție, și nu poți șofa mai mult de șase luni.

Peste 600.000 de mașini, înamtriculate în 2017

În ceea ce privește înmatricularea mașinilor în țara noastră, anul trecut au fost înscrise 625.167, majoritatea second-hand.

Astfel că, în prezent, parcul auto al României se ridică la 7.635.775 autoturisme. Practic, 1 din 3 români are mașină.

Statisticile arată că parcul auto are o vechime de 14 ani, în timp ce media UE este de 12 ani.

S-a redus timpul de așteptare

O veste bună este aceea că timpul de așteptare pentru înmatricularea unui autoturism nu mai depășește o lună. Și asta pentru că cererile au început să scadă.

”Dacă se programează în același timp la RAR și la Înamtriculări, șoferul va veni la noi chiar a doua zi după ce trece ITP-ul, iar în 5 minute va avea mașina înmatriculată”, susțin autoritățile. Ca să ușureze și mai mult procesul de înamtriculare, cei de la DRPCIV au de gând să scoată anul acesta un document, pe care îl cere și RAR.

”Nu putem spune deocamdată despre ce este vorba, dar am stabilit ca acest act să se depună într-un singur loc”.

În plus, de anul acesta la sediul DRPCIV, din Pipera, vor exista bancomate și sursă de apă potabilă pentru clienți.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net