Incredibil! Un medic din Iași făcea chiar și 400 de vaccinări la chiuvetă într-o singură zi
Trei medici și doi intermediari din județele Iași și Neamț au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, într-un amplu dosar de „vaccinare la chiuvetă”. „Performanțele” lor sunt de-a dreptul impresionante, arată procurorii. Se lucra atât de intens, încât s-a ajuns, într-un cabinet din Iași, chiar și la 400 de imunizări false într-o singură zi. Ba chiar existau perioade de „promoții”, în care prețul certificatului fals era redus la jumătate.
400 de vaccinări fictive într-o singură zi
Ies la iveală detalii uluitoare din ancheta vaccinărilor fictive de la Iași și Neamț. Procurorii citați de „Ziarul de Iași” descriu în detaliu modul în care personalul medical elibera sute de certificate false de vaccinare, fără ca beneficiarii să pună piciorul în cabinet. Totul a pornit în august 2021 și a ieșit la iveală în noiembrie-decembrie. Conform unui martor, care a fost şi denunţător în dosar, una dintre asistentele medicale ce intermedia legătura dintre „potenţialii clienţi” şi medicii de familie i-a spus că doctoriţa Daniela Bejan, din Ciohorăni - Iaşi, a eliberat într-o singură zi 400 de certificate de vaccinare fictive.
„Întrucât şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la modalitatea de obţinere a certificatului de vaccinare, a fost asigurat de numita (...) că nu este nicio problemă, deoarece medicul în cauză eliberase doar în acea zi 400 de astfel de certificate de vaccinare fictive şi nimeni nu poate dovedi nimic”, se precizează în motivarea instanţei. Culmea este că Daniela Bejan fusese chiar premiată de prefectul județului Iași pentru activitatea „excelentă” pe care a avut-o în campania de vaccinare, mai exact, pentru că a reușit să „imunizeze” un număr record de oameni.
„Black Friday” la certificate verzi
Rețeaua era foarte bine organizată. Un martor în dosar a povestit că fotografiile cărților de identitate ale doritorilor erau transmise medicilor de familie pe WhatsApp, iar banii erau preluați prin intermediari. Aceștia își opreau partea lor, între 20 și 50 de euro, la medici ajungând sume cuprinse între 100 și 200 de euro. Prețul pentru un certificat fals de vaccinare era inițial fix, de 250 de euro, dar au fost și campanii de reduceri. În luna septembrie a anului trecut s-ar fi făcut un discount de 50%, prețul unui certificat fiind atunci doar de 120 de euro. Serul pentru care s-a optat a fost Johnson&Johnson, „dată fiind posibilitatea imunizării cu o singură doză și autorizarea cabinetelor medicilor de familie pentru a administra acest tip de vaccin”.
Medicii și-au recunoscut vina
Deocamdată, în acest dosar de „vaccinare la chiuvetă” au fost arestați preventiv medicii Cristina Macovei (Neamţ), Adina Alungulesei (Neamţ) şi Daniela Bejan (Iaşi), alături de doi intermediari: Dragoş Archir şi asistenta medicală Aida Zabulic. În fața instanței, medicii au recunoscut că au introdus în RENV datele unor persoane care nu au fost vaccinate cu adevărat. Nu au recunoscut, însă, că au luat și bani pentru asta. Au spus că au făcut-o din milă sau din dorința de a ajuta. „Fiecare dintre inculpaţi susţine că eliberarea acestor certificate a fost o situaţie singulară, fiind negată primirea vreunei sume de bani. Or, din amplul material probator administrat în faza de urmărire penală reiese că activitatea inculpaţilor apare a fi mult mai amplă”, se mai precizează în motivarea instanței, conform ziaruldeiasi.ro.
Alte arestări în județul Dolj
Astfel de situații au fost descoperite și în județul Dolj, unde medic, un ambulanțier și un intermediar au fost prinși în flagrant când primeau bani pentru vaccinări fictive. Ei racolau clienți care plăteau între 100 și 250 de euro pentru un certificat fals de vaccinare, precizează PRO TV. În urma perchezițiilor care au avut loc miercuri dimineața, au fost găsite sume considerabile de bani, în lei sau valută. Pe numele celor trei au fost emise mandate de arestare pentru 30 de zile.
Citește și S-au vaccinat „la chiuvetă”, acum fură serul salvator?