S-au vaccinat „la chiuvetă”, acum fură serul salvator?

Situație bizară în Botoșani. Dacă în urmă cu aproape două luni poliția investiga mai multe cazuri de „vaccinare la chiuvetă”, acum a apărut un nou scandal legat de furtul a 12 doze de ser anti-COVID. Anchetatorii bănuiesc că cei care s-au imunizat doar pe hârtie vor acum să o facă și în realitate, speriați de valul 5 Omicron.

image

Au plătit bani grei pe o hârtie

Anul trecut, odată cu lansarea certificatul verde pentru o serie de activități, au apărut și fraudele: sute de români au dat mită pentru a obține un certificat de vaccinare. Erau înscriși în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), primeau hârtia, iar doza de ser alocată era aruncată în chiuvetă. Sumele plătite de beneficiarii așa-numitei „vaccinări la chiuvetă” porneau de la 50 de euro și ajungeau până la 400 de euro. Astfel de situații au avut loc și la Botoșani. Anchetele aflate aici în derulare sunt acum dublate de un caz nemaiîntâlnit: de la un centru de vaccinare au fost furate 12 doze de vaccin, scrie Monitorul de Botoșani.

La mijlocul lunii decembrie, procurorii au fost sesizați de către personalul centrului de la Colegiul „Gheorghe Asachi” că ar fi dispărut peste noapte două fiole de Johnson&Johnson, adică 12 doze. A fost deschis un dosar penal pe faptă, nefiind deocamdată niciun suspect. Anchetatorii spun că cercetările vor fi anevoioase pentru că sistemul de gestionare al centrului avea alocată o singură parolă de acces în baza de date pentru tot personalul. Practic, oricine știa parola putea face modificări, chiar și de acasă. Furtul dozelor a fost descoperit după o verificare încrucișată a unor registre în care sunt scrise persoanele vaccinate, lotul vaccinului din fiecare frigider, ora la care au fost deschise. Recent, Primăria introdusese un registru suplimentar, pentru o și mai bună evidență, moment în care angajații au descoperit neconcordanțe între registrele vechi și cel nou.

Cei deja înscriși în platformă nu se mai pot imuniza

Ce nu înțeleg aceștia este de ce s-ar chinui cineva să fure doze și să facă modificări în registre, atât timp cât vaccinul este gratuit. Bănuiala tuturor este că serul a fost furat pentru persoanele imunizate fictiv, care acum vor să se vaccineze cu adevărat, ca să fie protejate în fața virusului. „Au luat Johnson, care se administrează în doză unică, pentru că la Pfizer sau Moderna ar fi trebuit să fure de două ori, că se fac în două doze. Este posibil ca persoanele care s-au vaccinat fictiv să dorească acum să se imunizeze, dar pentru că figurează deja în sistem, nu o mai pot face. De aceea se recurge la astfel de lucruri”, a explicat pentru Monitorul de Botoșani un cadru medical.

image
image
image
image
image
image
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net