Incredibila poveste a icoanei care a plâns la Sibiu

Biserica Iacob Românul din Sibiu sau Mănăstirea Dealului, cum i se mai spune, este de câteva zile loc de pelerinaj după ce o Icoană a Maicii Domnului a lăcrimat mir. S-a întâmplat săptămâna trecută, iar de atunci români din toate colţurile ţării au venit ca să se închine la ea.

O copie a icoanei Portăriţa merge din biserică în biserică
O copie a icoanei Portăriţa merge din biserică în biserică

Este copia unei icoane de la Muntele Athos

Icoana care a lăcrimat e copia Icoanei Maicii Domnului Portăriţa şi a fost adusă pe 28 septembrie la Sibiu de la Mănăstirea Iviron de pe Muntele Athos. Deşi este o copie, se spune că are puteri miraculoase pentru că chiar ea a lăcrimat cu mir de mai multe ori.

Citește și: Gigi Becali a adus în biserica din Pipera o icoană făcătoare de minuni. Până și Bianca Drăgușanu a venit să o vadă!

Suntem emoţionaţi, suntem plini de uimire, pentru că de aproximativ 50 de minute avem în faţă o minune extraordi­nară a Maicii Domnului. Icoana pe care am avut-o la închinare de şapte zile, icoana Maicii Domnului din Iviron, copia vestitei icoane care e în această mănăstire şi care a fost la noi la ­biserică, izvorăşte mir. E o minune care se petrece public, e o ­mi­nune fără drept de apel, e o minune a existenţei Maicii Domnului şi a certitudinii că Maica Domnului e aici cu noi”, a spus preotul Călin Dumitrean de la Mănăstrirea Dealului pentru mesageruldesibiu.ro. Toţi credincioşii din Grecia ştiu despre Icoana Maicii Domnului Portăriţa.

Vezi și: Mii de credincioși au luat cu asalt Sanctuarul de la Cacica! Icoana făcătoare de minuni, punct de atracție principal

Traversează sute de kilometri pentru a ajunge să se închine la ea. Povestea deosebită a icoanei îi atrage pe credincioşi. Se spune că în jurul anilor 840, în timpul domniei împăratului bizantin Teofil Iconoclastul, o femeie a aşezat icoana pe valurile mării pentru a o salva de invadatori.

Icoana originală se află la Mănăstirea Iviron de pe Muntele Athos. Foto: doxologia.ro
Icoana originală se află la Mănăstirea Iviron de pe Muntele Athos. Foto: doxologia.ro

Două sute de ani mai târziu, icoana a fost văzută de nişte pescari plutind vertical pe apă. S-a încercat aducerea acesteia la mal, dar nu a reuşit decât un călugăr căruia Maica Domnului se spune că i s-a arătat în vis.

Icoana şi-a ales biserica şi locul

Icoana a fost aşezată în biserica principală a mănăstirii, dar în dimineaţa următoare a fost găsită pe zidul mănăstirii, deasupra porţii. De zeci de ori a fost aşezată înapoi în biserică, însă era găsită tot deasupra porţii. De aici şi numele Portăriţa.

Nu rata nici: O icoană cu Iisus plânge într-o biserică din Cluj Napoca. E un miracol pe nimeni nu și-l explică: „Stăm și ne minunăm”

Săptămâna trecută, la câteva zile după ce a ajuns din Grecia la biserica Iacob Romanul din Sibiu, după slujbă, credincioşii au observat cum din ochiul drept se scurge mir. Acesta ar fi un semn bun, aducător de bucurie şi împlinire sufletească celui care i se închină.

În lume sunt 16 icoane care lăcrimează

Icoane din întreaga lume lăcrimează de sute de ani. În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Melchisedec, episcopul Romanului, a făcut o listă cu 16 icoane care lăcrimează, toate reprezentând-o pe Maica Domnului.

Dar nimeni vreodată nu a putut explica în totalitate acest fenomen. Au fost cazuri în care s-au descoperit fraude pentru a spori vizitele şi încasările.

La Sibiu a adus bucurie prin mirul pe care l-a revărsat din ochi
La Sibiu a adus bucurie prin mirul pe care l-a revărsat din ochi

Sunt însă notate întâmplări cu icoane care lăcrimează, fie de la noi din ţară sau din străinătate, care au rămas neexplicate, adevărate mistere.

Printre acestea amintim celebra statuie a Madonnei din Civitavecchia, Italia, care plânge neîncetat cu lacrimi de sânge din anul 1995 şi pe care o comisie a Vaticanului a studiat-o ani întregi fără să găsească explicaţia.

Citește și: Mii de credincioşi au văzut pe ecrane uriaşe slujba de Sfânta Parascheva de la Iaşi

De asemenea, se crede că lacrimile icoanei Maicii Domnului de la Socola au prevestit epidemia de holeră din 1831. Mănăstirea şi seminarul de la Socola nu mai există azi, dar icoana, ferecată în aur şi argint, a răzbit peste veacuri şi oamenii se închină şi azi cu speranţă în faţa ei.

A început cel mai mare pelerinaj ortodox

Cel mai mare pelerinaj creştin ortodox care are loc în ţara noastră a început sâmbătă la Iaşi. Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă în curtea Catedralei Mitropolitane, acolo unde va putea fi sărutată şi atinsă de toţi pelerinii.

Zeci de mii de credincioşi sunt acolo deja şi aşteaptă răbdători ore în şir până ajung să se închine la racla cu moaştele sfinte.

Moaştele Sfintei Parascheva au fost scoase din biserică sâmbătă la ora 6 dimineaţa
Moaştele Sfintei Parascheva au fost scoase din biserică sâmbătă la ora 6 dimineaţa

Aproximativ 300.000 de credincioşi din ţară şi străinătate sunt aşteptaţi să ajungă în aceste zile în Capitala Moldovei. Vineri seară, au fost aduse la catedrala ieşeană de la Mănăstirea Neamţ şi moaştele Sfântului Paisie. Jandarmeria a precizat că perioada de afluenţă maximă a pelerinilor va fi pe 13 şi 14 octombrie, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000 - 60.000 de persoane, ceea ce va însemna un şir de oameni de peste trei kilometri lungime şi un timp de aşteptare cuprins între 16 şi 20 de ore.

Altarul pe care va sta racla timp de 9 zile este împodobit cu mii de flori
Altarul pe care va sta racla timp de 9 zile este împodobit cu mii de flori

Pentru evenimentul din 14 octombrie, când se prăznuieşte hramul Sf. Cuvioase Parascheva, primăria Municipiului Iaşi a amplasat mai multe ecrane mari în câteva locaţii, pentru ca slujba să poată fi urmărită şi de la distanţă.

Slujba liturgică din 14 octombrie va fi oficiată începând de la ora 09.30, pe un podium, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

Racla cu sfintele moaşte va rămâne în curtea catedralei din Iaşi timp de o săptămână, până sâmbătă, 15 octombrie.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net