Indemnizațiile de handicap ar putea fi majorate. Cât sunt în prezent

Creșterea indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap a fost anunțată, de curând, de către Premierul Marcel Ciolacu.

Românii cu handicap ar urma să ia un pic mai mulți  bani / foto: Pixabay
Românii cu handicap ar urma să ia un pic mai mulți bani / foto: Pixabay

Într-o declarație post-ședința de Guvern, el a subliniat că s-a consultat cu ministrul Muncii și a discutat cu reprezentanții sindicatului Sanitas, precum și cu asistența socială, abordând subiectul indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap și introducerea unui sistem nou, inclusiv digitalizare pentru evidența tuturor persoanelor beneficiare.

În acest moment indemnizația este doar  419 lei pentru adulți cu handicap grav

Indiferent de venituri, persoanele cu handicap primesc lunar o indemnizație, alături de un buget personal complementar. La momentul actual, indemnizația lunară este de 419 lei pentru adulții cu handicap grav și 317 lei pentru adulții cu handicap accentuat, conform Comisiei Europene.

Potrivit Premierului Ciolacu, indemnizația de handicap va fi majorată începând cu 1 martie 2024, odată cu creșterea Indicelui Social de Referință în concordanță cu rata medie anuală a inflației. Pentru anul 2022, rata anuală a inflației este de 13,8%, conform Institutului Național de Statistică (INS).

Conform Legii nr. 225/2021, valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) se actualizează automat în fiecare an, la 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, conform datelor INS.

Sume extrem de mici și la bugetul personal complementar lunar

Există și o altă formă de ajutor denumită „bugetul personal complementar lunar", cu valori diferite în funcție de gradul de handicap. Pentru adulții cu handicap grav, suma este de 179 lei, pentru adulții cu handicap accentuat este de 132 lei, iar pentru adulții cu handicap mediu este de 72 lei.

Familia sau reprezentantul legal al copiilor cu handicap beneficiază și ei de bugetul personal complementar lunar pe durata îngrijirii, supravegherii și întreținerii copilului. Suma acordată variază în funcție de gradul de handicap al copilului, fiind de 359 lei pentru cei cu handicap grav, 210 lei pentru cei cu handicap accentuat și 72 lei pentru cei cu handicap mediu.

De asemenea, pe lângă indemnizația de handicap, persoanele din această categorie primesc și carduri electronice pentru carburant și transport, care vor fi alimentate anual cu 1.500 lei pentru cei cu handicap grav și 750 lei pentru cei cu handicap accentuat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
lipsa medici stetoscop in cui shutterstock 1348696283 jpg
jan cel mai batran lenes guinness world records jpg
chipsuri jpeg
padure pixabay jpg
furtuna Italia tren  jpeg
parfum_shutterstock 1498408832 jpg
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net