Insula mirifică pe care poți ajunge cu barca. Te simți ca în Seychelles, însă ești în România

Ultima actualizare:

Păcuiul lui Soare este o insulă de formă alungită pe Dunăre. A fost construită între anii 969 – 976, în timpul domniei împăratului bizantin Ioan Tzimiskes, fiind o construcție solidă, singura fortăreața a Imperiului Bizantin din Europa care a rezistat trecerii timpului. Legenda locului spune ca o fiinţă mitologică, „Samca Samodiva“, un amestec de zână şi dragon subacvatic stă de strajă şi astăzi în adâncuri pentru apărarea cetăţii înghiţită de apele Dunării.

Insula Păcuiul lui Soare Foto: discoverdobrogea
Insula Păcuiul lui Soare Foto: discoverdobrogea

Insula Păcuiul lui Soare are o lungime de 6 km

În colţul de sud-vest al Dobrogei, în dreptul kilometrilor fluviali 356 – 357, în aval de localităţile Silistra şi Ostrov şi în amonte de Sucidava-Pârjoaia/Izvoarele, se află insula dunăreană numită Păcuiul lui Soare, cu o lungime de 6 km.

În capătul său nord-estic, se putea observa, încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, „podul de piatră, de la care după un ceas este Ostrovul, sat de 200 de case româneşti în dreptul Călăraşilor” (P. Polonic, raport 1898, Manuscrise Tocilescu), formula definind zidul care înainta în albia Dunării, în dreptul dealului Dervent, din nisipul insulei Păcuiul lui Soare, înregistrat pe hărţile nautice mai mult ca un obstacol în calea navigaţiei pe fluviu.

Când a fost ridicată fortăreața 

A fost nevoie de puterea de convingere a pictorului Niţă Anghelescu, directorul de atunci al Muzeului de Istorie din Călăraşi şi de eforturile unui colectiv de cercetători ai Institutului de Arheologie din Bucureşti, cu sprijinul ulterior al Muzeului Arheologic din Constanţa, pentru a scoate la lumină un monument insolit în peisajul de gen românesc – o cetate ridicată în ultimul sfert al secolului al X-lea de Imperiul Bizantin.

Fortăreaţa a fost ridicată de către bizantini puţin după anul 971, momentul confruntărilor dintre trupele conduse de împăratul Ioan I Tzimiskes şi cele kieviene de sub conducerea cneazului Sviatoslav, moment în care administraţia constantinopolitană a fost reinstaurată la Dunărea de Jos.

Accesul la Păcuiul lui Soare 

Accesul la Păcuiul lui Soare nu este facil datorită poziției sale izolate pe o insulă din mijlocul Dunării și lipsei infrastructurii turistice dezvoltate. Există un singur mod de a ajunge pe insulă, pe calea apei, cu barca, dat fiind faptul că insula este situată pe Dunăre.

Punctele de plecare obișnuite sunt localitățile din apropiere, cum ar fi: Ostrov (aici puteți găsi localnici dispuși să vă transporte cu barca) sau Dervent (Mănăstirea Dervent este situată în apropiere și este un alt punct de reper din care se pot organiza excursii spre Păcuiul lui Soare). Nu există curse regulate către insulă. Cei care vor să ajungă pe insulă și să descopere magia locului trebuie să se încarce cu răbdare deoarece drumul este lung și anevoios.

Legenda locului 

 Insula este înconjurată de mistere și legende. Cea mai cunoscută legendă spune că insula era locul preferat al unui haiduc pe nume Soare. Acesta s-a ascuns aici de multe ori cu tot ce aduna, inclusiv cu o comoară imensă care se presupune că a fost ascunsă pe această insulă.

De fapt, Păcuiul lui Soare ar însemna "Insula lui Soare". Soare era un haiduc faimos pentru vitejia sa, el obișnuia să își împartă prada cu cei săraci. Se spune că, după moartea sa, fantoma lui Soare bântuia insula și păzește comoara îngropată. Ruinele adaugă un plus de mister insulei și fascinației locului, fiind martore tăcute ale legendelor ce înconjoară insula și istoriei acesteia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net