Iohannis a fost la ședința de Guvern. Ce le-a spus guvernanților despre amnistie și grațiere
Executivul Grindeanu nu avea pe ordinea de zi o ordonață referitoare la amnistie și grațiere, însă agreează modificarea legislației pentru grațierea unor pedepse și dezincriminarea unor fapte penale. Guvernanții vor să redefinească abuzul în serviciu, conflictul de interese și reducă semnificativ influența unui denunțător în anchetele penale. Președintele Iohannis s-a dus azi la ședința de Guvern pentru a se asigura că Executivul nu face uz de dreptul de a emite ordonanțe de urgență pe acest subiect, fără lansarea proiectelor în dezbatere publică.
UPDATE. Ce s-a discutat la ședința de Guvern
Președintele Klaus Iohannis și-a început expunerea de la Palatul Victoria cu niște cuvinte pe care nimeni nu le aștepta: laude la adresa Guvernului Grindeanu. „Sunt mulțumit de modul în care vă faceți treaba și vă felicit”, a spus Klaus Iohannis la debutul ședinței.
Despre amnistie și grațiere: „Sunt doi elefanți în această încăpere. Unul este ordonața de grațiere, altul e ordonanța de modificare a celor două coduri penale. Premierul Grindeanu mi-a spus că o discuție avusese loc cu colegii din guvern și că aceste două chestiuni nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară. Primul-ministru s-a angajat ca aceste două chestiuni să nu fie băgate peste noapte în ședința de guvern. Ele vor fi puse în discuție, transparent, sub consultarea tuturor entităților prevăzute de lege: CSM, oganizații profesionale ale judecătorilor și, bineînțeles, opiniei publice. E obligatoriu să respectăm aceste lucruri. Domnul Grindeanu analizase cu responsbilitate aceste chestiuni”, a spus Iohannis, după care i-a poftit afară pe jurnaliști.
Vezi aici: Ce spune premierul Grindeanu despre amnistie și grațiere
Guvernul ar putea adopta azi o ordonanță de urgență care să modifice substanțial legislația penală din România. O serie de pedepse prevăzute acum de Codul Penal și Codul de Procedură Penală urmează să fie grațiate, în vreme ce fapte precum abuzul în serviciu, neglijența de serviciu și conflictul de interese se vor dezincriminate. Pentru organisme precum DNA, dezincriminarea abuzului în serviciu ar fi o lovitură sub centură, având în vedere că în prezent 30% din dosare instrumentate de Direcție sunt pentru abuz în serviciu. Șefa DNA nu vede cu ochi buni această mutare.
Urmărește aici ședința de Guvern la care s-ar lua în discuție amnistia și grațierea
„Inculpaţii nu mai execută pedepsele şi rămân cu banii în buzunar. Toate dosarele în care avem trimişi în judecată vor fi încetate sau se dispun achitări. Efectul cel mai grav - toate prejudiciile vor rămâne nerecuperate. DNA a dispus măsuri asiguratorii de 1,5 miliarde de euro”, afirmă Laura Codruţa Kovesi, citată de digi24.ro.
Prin „redefinirea” abuzului în serviciu, actualul Guvern ar putea face jocurile președintelui Camerei deputaților, Liviu Dragnea. Șeful PSD este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu și fals intelectual în dosarul fostei soții, Bombonica Prodana.
Ministrul Justiției, Florin Iordache, susține că Executivul nu ar trebui să promoiveze amnistia, însă grațierea da. „În acest moment sunt peste 8.000 de deținuți în plus, peste cele 19.000 de locuri de cazare în penitenciare. Cu românii care sunt închiși în străinătate, gradul de ocupare ar fi de peste 200%”, declara Florin Iordache.
Executivul vrea și redefinirea instituției denunțătorului, o armă extrem de folosită în anchetele penale. Guvernanții sunt de părere că prea multe dosare sunt deschise pornind de la denunțuri de la distanță (vezi cazul Sebastian Ghiță) sau chiar anonime.