Iohannis, primele declaraţii ca preşedinte: „Parlamentul să pice legea amnistiei”
Klaus Iohannis a declarat, luni, într-o conferință de presă, că cei vinovați de proasta organizare a votului din străinătate trebuie să fie trași la răspunde. Totodată, Iohannis a cerut Parlamentului să pice Legea amnistiei și a grațierii.
Klaus Iohannis a cerut, luni, Parlamentului să se țină de cuvânt, iar marți să pună pe ordinea de zi Legea amnistiei și a grațierii și să o pice și să ia în discuție toate solicitările din partea justiției vizându-i pe parlamentari și să le încuviințeze, transmite Mediafax.
"Mulţumesc celor care au ieşit ieri la vot, este cea mai plăcută surpriză de la aceste alegeri. Ce a fost de ales, s-a ales. Acum trebuie să ne apucăm de treabă. Sunt dispus să mă apuc foarte serios şi hotărât de treabă. Este un semnal pentru clasa politică. Eu am înţeles acest semnal dat de cetăţeni. Îi îndemn pe politicieni să ia în seamă acest semnal. Solicit parlamentului să se ţină de cuvânt şi mâine să pice legea amnistiei", a declarat Iohannis.
Iohannis a mai declarat că îl roagă pe preşedintele Traian Băsescu să analizeze situaţia votului în străinătate şi să recheme de la post toţi diplomaţii care nu au gestionat corespunzător situaţia din secţiile de votare. De asemenea, Iohannis spune că Guvernul trebuie să analizeze organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora şi să-i tragă la răspundere şi să-i demită pe care cei responsabili, adăugând că „cineva trebuie să suporte consecinţele”.
"Rog Parlamentul să ia în discuţie solicitările venite din parte justiţiei. Rog partidele să încearcă urgent discuţiile pe votul electronic şi corespondenţă. Nu vreau să se mai întâmple vreodată ceva ca votul în diasporă. E inadmisibil, aşa ceva trebuie prevenit urgent. Vreau să îmi exprim respectul pentru românii din diaspora care au avut nevoie de multe ore ca să voteze. Mulţi în ploaie, frig, ca să voteze. Cineva trebuie să suporte consecinţele votului organizat în diaspora. Guvernul va trebui să analizeze această chestiune şi să îi demită pe cei responsabili. E foarte îmbucurător că aproape 400.000 de mii au votat, e îngrijorătior că mii nu au putut să voteze. Îl rog pe preşedintele încă în funcţie să analizeze acestă situaţie, să recheme de pe post pe cei care nu au gestionat cum trebuie situaţia", a spus Iohannis.
"Consider că este un gest minimal să fie retraşi ambasadorii şi consulii acolo unde românii au fost umiliţi. Nu e normal ca cetăţenii să fie trataţi cu gaze lacrimogene pentru că vor să voteze", a adăugat el.
Klaus Iohannis a mai spus, luni, într-o conferință de presă la sediul ACL, că el va fi președintele tuturor românilor, afirmând că va fi un președinte liber, care îi va reprezenta pe români.
"Voi continua parteneriatele care sunt pilonii politicii externe. Parteneriatul cu SUA, rolul în NATO şi UE. Voi dovedi că România e un partner serios, credibil, de cursă lungă, Tot legat de semnalul dat de români. Invit Guvernul să prezinte bugetul pe 2015 . În final, dragi români, am spus că vă mulţumesc că m-aţi ales Preşedinte al României. Eu voi fi un preşedinte liber, vă voi reprezenta pe voi", a completat Iohannis.