Ion Iliescu, devastat de moartea „unui prieten bun”. Ce a transmis după decesul marelui pianist Valentin Gheorghiu

Ultima actualizare:

Doliu în lumea muzicii. Unul dintre cei mai mari pianiști ai României, Valentin Gheorghiu, s-a stins din viață în noaptea de duminică spre luni, 16 spre 17 iulie, la vârsta de 95 de ani, după o carieră uimitoare de peste 70 de ani. Într-un mesaj publicat pe blogul său, fostul președinte al României, Ion Iliescu (93 de ani), i-a adus un omagiu pianistului şi compozitorului.

Ion Iliescu, mesaj după decesul marelui pianist Valentin Gheorghiu
Ion Iliescu, mesaj după decesul marelui pianist Valentin Gheorghiu

A murit un celebru pianist român

În noaptea de duminică spre luni, 16 spre 17 iulie, la vârsta de 95 de ani, după o carieră uimitoare de peste 70 de ani, pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu s-a stins din viață. Observat şi apreciat de George Enescu şi de Cella Delavrancea, Valentin Gheorghiu a fost una dintre cele mai importante personalităţi muzicale româneşti postbelice, cu o impresionantă activitate artistică întinsă pe parcursul a peste opt decenii.

Născut la data de 21 martie 1928, la Galaţi, artistul a debutat în 1943, ca solist pe scena Ateneului Român, cu Concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven, alături de Filarmonica condusă de George Georgescu. A fost organist la Catedrala Catolică „Sf. Iosif” din Bucureşti şi solist concertist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

În 2014, a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 2018, la împlinirea vârstei de 90 de ani, a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional „Steaua României”, „în semn de profundă apreciere pentru ceea ce a realizat în extraordinara sa carieră muzicală, în calitate de pianist şi compozitor”.

Mesajul lui Ion Iliescu

Printre cei care au fost șocați de cumplita veste, se numără și fostul președinte al României, Ion Iliescu, în vârstă de 93 de ani. Acesta a publicat un mesaj pe blogul său, aducându-i un omagiu marelui pianist. 

„Pe cât de mare a fost talentul său, pe atât de discretă a fost prezența sa în lume. Cei mari sunt mereu modești. Valentin Gheorghiu, unul din ultimii Maeștri adevărați ai lumii noastre, avea capacitatea de a transforma un iubitor al muzicii într-un meloman, așa cum numai artiștii cu o vocație unică reușesc, printr-o putere fantastică asupra publicului lor. 

Pentru România, a continuat munca lui Dinu Lipatti și a păstrat memoria lui Enescu răsunătoare: a făcut cele mai bune interpretări ale lui Schumann, Mozart, Schubert, Brahms, Rahmaninov, Debussy aici și peste granițe, și a păstrat locul țării noastre pe harta mondială a muzicii clasice. A debutat la 15 ani, sub îndrumarea marelui dirijor George Georgescu, performând pe scena Ateneului Român un Beethoven care a convins publicul că își merită locul în Filarmonica noastră, pe care același George Georgescu a condus-o în perioada ei de glorie.

Pentru George Enescu – mărturie stă una dintre scrisorile lui, Valentin Gheorghiu a fost «un talent rar». Pentru mine, a fost aceasta și mai mult decât atât: un prieten bun. I-am ascultat concertele, am fost martorul marilor sale succese, ne încurajam unul pe celălalt și povesteam despre speranțele și utopiile unei generații.

Am regretat sincer dispariția violonistului Ștefan Gheorghiu în urmă cu ceva timp, așa cum astăzi deplâng plecarea lui Valentin Gheorghiu. Transmit condoleanțele mele familiei înnobilate de prestigiul cultural și muzical al numelui Gheorghiu”, a scris Ion Iliescu pe blogul său.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net