A murit un celebru pianist român. Anunțul trist făcut de Cezar Ouatu: „Am avut onoarea să-l cunosc de mic copil”
A murit unul dintre cei mai importanți pianiști români. Anunțul trist a fost făcut de mai multe personalități, printre care și Cezar Ouatu, care și-a exprimat regretul într-un mesaj emoționant postat pe rețelele de socializare.
Anunțul trist făcut de Cezar Ouatu
Vorbim despre marele compozitor și pianist Valentin Gheorghiu care s-a stins astăzi, 17 iulie, la venerabila vârstă de 95 de ani. Vestea trecerii în neființă a uneia dintre cele mai proeminente personalități muzicale postbelice de la noi din țară a îndurerat o mulțime de admiratori, dar și persoane din domeniu. Printre ei se află și Cezar Ouatu. Interpretul de operă a postat pe rețelele de socializare un mesaj emoționant în care își exprimă regretul:
„Am avut onoarea să-l cunosc de mic copil, mergând la concertele sale alături de tatăl meu care îi era prieten la Filarmonica Paul Constantinescu - Ploiești! Pentru mine, unul dintre cei mai mari pianiști români, dacă nu chiar cel mai mare! Marele maestru, Valentin Gheorghiu, din păcate ne-a părăsit pentru o lume mai bună! Dumnezeu să-l odihnească in pace !!!”, a transmis Cezar Ouatu.
În același timp și îndrăgita actriță Oana Pellea a dat mai departe vestea tristă pe pagina sa de Facebook, unde a scris simplu:
„S-a stins unul dintre marii pianiști ai României! Valentin Gheorghiu [21 martie 1928 - 17 iulie 2023]. Dumnezeu să-l odihnească!”
Valentin Gheorghiu, geniu al muzicii
Valentin Gheorghiu s-a născut la data de 21 martie 1928, la Galaţi, potrivit Agerpres. A fost admis la Academia Regală de Muzică şi Artă dramatică din Bucureşti, în 1934, unde i-a avut profesori pe Mihail Jora, Constanţa Erbiceanu, Mihail Andricu şi Constantin Brăiloiu. Mai apoi a urmat cursurile Conservatorului Național de Muzică din Paris unde a studiat pianul, solfegiu și armonia. Debutul l-a avut în 1943 la Ateneul Român unde a cântat alături de Filarmonica condusă de George Georgescu.
De-a lungul timpului a primit numeroase distincții și premii precum cea de la 1 decembrie 2000, când Președinția României i-a oferit Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" - în grad de Mare Cruce, în semn de apreciere pentru „contribuţia adusă la progresul şi propăşirea României''. În 2014 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. În 2018 Valentin Gheorghiu a fost decorat de Preşedinţia României cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional „Steaua României", „în semn de profundă apreciere pentru ceea ce a realizat în extraordinara sa carieră muzicală, în calitate de pianist şi compozitor", potrivit sursei citate.