A murit un celebru pianist român. Anunțul trist făcut de Cezar Ouatu: „Am avut onoarea să-l cunosc de mic copil”

A murit unul dintre cei mai importanți pianiști români. Anunțul trist a fost făcut de mai multe personalități, printre care și Cezar Ouatu, care și-a exprimat regretul într-un mesaj emoționant postat pe rețelele de socializare.

5 urban cezar ouatu 7 ok jpg jpeg

Anunțul trist făcut de Cezar Ouatu

Vorbim despre marele compozitor și pianist Valentin Gheorghiu care s-a stins astăzi, 17 iulie, la venerabila vârstă de 95 de ani. Vestea trecerii în neființă a uneia dintre cele mai proeminente personalități muzicale postbelice de la noi din țară a îndurerat o mulțime de admiratori, dar și persoane din domeniu. Printre ei se află și Cezar Ouatu. Interpretul de operă a postat pe rețelele de socializare un mesaj emoționant în care își exprimă regretul: 

„Am avut onoarea să-l cunosc de mic copil, mergând la concertele sale alături de tatăl meu care îi era prieten la Filarmonica Paul Constantinescu - Ploiești! Pentru mine, unul dintre cei mai mari pianiști români, dacă nu chiar cel mai mare! Marele maestru, Valentin Gheorghiu, din păcate ne-a părăsit pentru o lume mai bună! Dumnezeu să-l odihnească in pace !!!”, a transmis Cezar Ouatu.

În același timp și îndrăgita actriță Oana Pellea a dat mai departe vestea tristă pe pagina sa de Facebook, unde a scris simplu: 

„S-a stins unul dintre marii pianiști ai României! Valentin Gheorghiu [21 martie 1928 - 17 iulie 2023]. Dumnezeu să-l odihnească!”

Valentin Gheorghiu, geniu al muzicii

Valentin Gheorghiu s-a născut la data de 21 martie 1928, la Galaţi, potrivit Agerpres. A fost admis la Academia Regală de Muzică şi Artă dramatică din Bucureşti, în 1934, unde i-a avut profesori pe Mihail Jora, Constanţa Erbiceanu, Mihail Andricu şi Constantin Brăiloiu. Mai apoi a urmat cursurile Conservatorului Național de Muzică din Paris unde a studiat pianul, solfegiu și armonia. Debutul l-a avut în 1943 la Ateneul Român unde a cântat alături de Filarmonica condusă de George Georgescu.

De-a lungul timpului a primit numeroase distincții și premii precum cea de la 1 decembrie 2000, când Președinția României i-a oferit Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" - în grad de Mare Cruce, în semn de apreciere pentru „contribuţia adusă la progresul şi propăşirea României''. În 2014 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. În 2018 Valentin Gheorghiu a fost decorat de Preşedinţia României cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional „Steaua României", „în semn de profundă apreciere pentru ceea ce a realizat în extraordinara sa carieră muzicală, în calitate de pianist şi compozitor", potrivit sursei citate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
florin piersic  jpg
2 familia lui jon bon jovi jpg jpeg
elizabeth hurley costum baie instagram jpg
banner anamaria prodan png
gabriela szabo facebook (2) jpg
banner minodora ornela png
daniela gyorfi instagram jpg
florin piersic facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net