Ce s-a întâmplat cu Fabiani Prcsina, tânărul care a cucerit România cu interpretarea la pian în memoria mamei moarte

Ultima actualizare:

Tânărul pianist român Andrei Fabiani Pricsina este cu adevărat o revelație în lumea muzicii clasice. Putem să-i spunem micul Mozart, căci mare un talent desăvârșit în ceea ce privește pianul, motiv pentru care a studiat la Colegiul Național ”Dinu Lipatti” din București, iar acum a fost declarat cel mai bun pianist din lume, iar acum urmează cursurile unei facultăți.

image png

Ce s-a întâmplat cu tânărul pianist Fabiani Prcsina?

Ei bine, vă spunem noi! Pianistul nu și-a schimbat pasiunea pentru muzică, fiind ancorat în continuare în proiecte din acest domeniu. Andrei Fabiani Pricsina s-a înscris anul acesta la  Facultatea de Interpretare Muzicală - Pian la Universitatea Națională de Muzică București, așa că e student cu acte în regulă.

Andrei Fabiani Pricsina a câștigat locul 1 la Concursul Internațional de Pian de la Nisa, Franța, devenind astfel cel mai bun pianist din întreaga lume chiar în țara lui Voltaire. Un simplu tânăr român din Petroșani a ajuns pe culmi pe care nu se gândea să ajungă, mai ales că povestea lui de viață este una emoționantă.

Fabiani Prcsina este un copil din municipiul Petroșani, crescut de mătușa și bunica lui

Fabiani a rămas orfan după ce mama acestuia a fost spulberată de o mașină pe trecerea de pietoni, iar tatăl acestuia nu i-a fost niciodată alături. Tânărul a fost crescut de mătușă și bunică, iar visul lui este de a studia Conservatorul la Moscova.

„Micul Mozart”, care a câștigat până acum premii la 30 de concursuri naționale și internaționale, a făcut câteva declarații emoționante după ce a fost declarat cel mai bun pianist din lume.

„Am avut niște emoții constructive, recunosc, au fost copii foarte buni, concurență foarte mare. [Cu ce i-ai convins pe cei din juriu?] Cu o piesă de Bach, o inverțiune la 3 voci și a doua piesă, la alegere, un preludiu de George Enescu.”, povestește Andrei Fabiani Pricsina.

Mătușa lui Andrei Fabiani Pricsina, care este și tutorele său legal, este de părere că talentul copilului stă în emoția pe care o transmite prin cântec.

„Are un talent desăvârșit, transmite ceea ce cântă, pentru că hai să fim serioși, dacă învățăm să cântăm la pian, poate fiecare cântă perfect notele, diferența face ceea ce transmiți în momentul în care cânți.”, spunea mătușa puștiului, Beatrice Munteanu, tutorele său legal.

„La fiecare concurs la care particip mă gândesc la ea. Mă ajută, mă struneşte să cânt… nici nu ştiu să explic sentimentul în cuvinte. Mă face să cânt mai bine, cu emoţie, să transmit ce simt.”, spunea Fabiani.

Bunica băiatului a ținut să îi mulțumească profesoarei Adina Stan, cea care i-a îndrumat pașii spre succes. „Fabiani a luat locul I și îi mulţumim doamnei profesoare Adina Stan că l-a îndrumat. Şi Fabiola, mama lui Fabiani, îi mulţumeşte doamnei profesoare de acolo din ceruri.”

„La Fabiani este o plăcere de a cânta în public, pe care la ceilalți copii nu am întâlnit-o, apărea un soi de inhibiție. Fabiani într-un concurs dă tot. Este foarte multă muncă în spatele fiecărei lucrări pe care o studiază, foarte multă muncă.”,  explică Adina Stan, profesoară de pian.

Cu toate acestea, micuțul pianist spune că orele de repetiții nu îi încurcă programul și că viața sa este exact ca a oricăui alt tânăr.

„Am timp liber, am timp liber, ajung acasă, fac temele, pianul și în restul zilei sunt liber și am timp. [În afară de pian ce altă mare pasiune mai ai? Sau e suficient pianul?] Vara mă joc pur și simplu, cu lut, cu de toate", continuă micuțul pianist.

„Prima oară, deci prima dată când am făcut pian nu am știut, eram copil, eram mic, nu îmi stătea gândul la toate visele posibile din lume, dar, după primul concurs, a început visul”, mai spune Fabiani.

A participat la Next Star

Dan Negru a fost impresionat de talentatul pianist și a rămas fără cuvinte în momentul în care l-a auzit la Next Star. Pe atunci, Fabiani avea 11 ani și a cântat în memoria mamei sale moarte. Fabiola a încetat din viață după ce a fost călcată pe trecerea de pietoni, în Săptămâna Mare, chiar pe 17 aprilie 2014, de un BMW, în timp ce se îndrepta spre gara din Petroșani, pentru a trimite un pachet fiicei mai mari, care era studentă în anul I la Timișoara.

Echipa Next Star i-a asigurat transportul lui Fabiani la toate concursurile de pian din Europa. Mama tânărului, care era singurul sprijin financiar al micuțului, a decedat, iar el a rămas fără ajutor. Dan Negru și echipa lui a făcut publică povestea lui Fabiani, așa că l-a ajutat în demersul său.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
ungaria romania colaj pexels jpg
gustav klimt jpg
cafea jpg
renovare apartament jpg
WhatsApp Image 2024 04 24 at 10 52 03 jpeg
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net